Nagy harc várható az idei önkormányzati választásokon Hajdúszoboszlón. Húsz év alatt mindannyiszor elnyerte a választók bizalmát a mostani polgármester, aki ezúttal is megméretteti magát annak a – rövidebben szólva - Összefogás nevű civil szervezetnek a hátszelével, amelynek pártcsömöre után 2006-ban maga is alapítója, sőt, elnöke lett. Eddig ismert ellenfele a híresztelések szerint pártunk és kormányunk helyi székhelyű járási hivatalának fideszes vezetője. Hogy mások jelölnek-e a város élére embert, még nem tudni, az viszont tény, hogy az idén megint csak felmerült a tizennyolc éve a nagy múlttal rendelkező fürdő élén csücsülő vezérigazgató neve. A szóbeszéd szerint a fideszesek ezúttal is gondoltak reá, vajon elindulna-e nekik a polgármesteri székért. Ennek ódiumát azonban aligha merte, merné felvállalni, tudja ő jól, hogy kihúzná a gyufát a nagy eséllyel induló polgármesternél, és akár néhány további mandátum várományos képviselőnél. No mármost, ő ennél biz sokkal ravaszabb.

Kiváló taktikázó készségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tavaly őt és az általa vezetett társaságot nem éppen kesztyűs kézzel piszkáló Hír TV-ben a napokban az időjárás előjelzése előtt futnak a híres fürdő reklámjai. Nahát! Tudniillik azonban, hogy a hintapolitika, nem mindig válik be. Vagy ez esetben mégis?

Nem csoda, hogy helyi politikusként bejutva kerek húsz évvel ezelőtt azonnal meglátta a lehetőséget a hajdanvolt pártbizottsági főpénzügyér, s gyorsan kibumlizta a fürdőigazgatói pozíciót. Pedig jelölt bőven volt az állásra, de azok nem ültek képviselői székecskében. A szűk körben baloldaliságáról, s ehhez illő vezetési stílusáról ismert vezető ezután bármikor a kaméleont is meghazudtolóan változtatta pártbeli hovatartozását. Nem titkoltan barátja a városában nem túl népszerű földijének, a mostanra lecsengett parlamenti karrierű, de azért kárpótolt Márton Attilának. Szó se róla, el-elfordulgatott tőle – s előle persze, ez a vezetői karakterének markáns vonása amúgy is, forog, mint a szélkakas.

Irigylésre méltó járandóságai mellett és egy jelentős vállalat élén a háttérpolitikus vezér szokása szerint mostanában is sokat tépelődik, mitévő legyen. Remek taktikus, ne feledjük, ergo dehogyis indul a helyi választásokon, összeférhetetlen lenne, mint önkormányzati tulajdonú cégvezető, s igen nagyot bukhatna lefelé. Kiváló jövedelmi kondícióit nem múlhatná felül tán még egy államtitkári szék sem, és hát az elillan, ez meg egy helyben meglévő, lassan százéves fürdő fölöttébb nagy kényelmet biztosító vezetői bőrfotelje.

Megold hát minden problematikát, elcsitított gyorsacskán pár évvel ezelőtt is például gyógyvízügy szerződések keltette cunamihullámokat! Nem véletlen lehet, hogy a szocialisták idején kilobbizott fedett élményfürdőbe külön szörfépületet terveztek. Állószörf ez, de jól lehet gyakorolni… Kibírja már ezt a pár évet ilyen viszontagságok és jövedelmek közepette – gondolja, fülel, hallgatózik, ígérget, osztogat is érette. Nem érdekes, milyen vezetés viszi a várost, csak neki megfeleljen, a verebek azt csipogják, a volt képviselőtársát, a polgármesterét se szíveli már, az is mehet, ahová akar, csak ő maradjon a fürdősvezér fotelben szilárdan ülve. Vajon elszánja magát végképp, mint annyi könnyű utat választó opportunista „sorstársa” oh, hátba döfi a múltat, és kéri tagfelvételét a menő és divatos Fideszbe?

 

hírdetés
hírdetés