Trükköznek a bankok és legfőképp a végrehajtók. A most elfogadott devizahiteles-törvény ellenére sem függesztik fel a végrehajtók azokat az eljárásokat, amelyeket külföldi székhelyű pénzintézetek kezdeményeztek magyar adósokkal szemben. Az Igazságügyi Minisztérium szerint viszont nincs kivételezett bank, a törvény minden pénzintézetre kiterjed. Nos a végrehajtók egészen biztosan ezen húzásukra ráfognak keményen faragni.

 

Bár július 26-án hatályba lépett devizahiteles-törvény értelmében fel kell függeszteni minden végrehajtási eljárást, amely a devizaalapú hitelszerződések, a forintalapú fogyasztási hitelszerződések, valamint a lízingszerződések alapján indult, a végrehajtói kamara inkább megkerülné a törvényt. Azaz trükköznek. AMi érthető, hisza végrehajtókat csak az érdekli, hogy nekik jó legyen. Az emberség náluk hiánycikk és a törvényel tiszteletbentartása is.
Ennek ellenére a Magyar Nemzetnél jelentkezett egy adós, aki azt kérte az ügyében eljáró végrehajtótól, hogy a hitelszerződése alapján indult eljárást függessze fel a devizahiteles törvény értelmében. Ehelyett azonban egy dokumentumot adtak át neki, amely a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara állásfoglalását tartalmazta.
A végrehajtóknak készült szövegben az állt, hogy a devizahiteles-törvény hatálya nem terjed ki azokra a bankokra és pénzügyi vállalkozásokra, amelyek székhelye Magyarországon kívül van, így ezekben az esetekben a végrehajtás folytatható. Ez alapján az adósnak azt mondták, mivel ő olyan banktól vett fel hitelt, amelynek székhelye nem Magyarországon van, nem függesztik fel a végrehajtást.
A devizahiteles-törvényt beterjesztő Igazságügyi Minisztérium az újság megkeresésére közölte, nincs olyan hitelintézet vagy pénzügyi intézmény, amelyre ne terjedne ki a törvény hatálya, ebből következően pedig a végrehajtási eljárások felfüggesztésével kapcsolatban sincs kivétel.

hírdetés
hírdetés