Miskolc után, ahol kevés a rákos betegek gyógyításához működő gép, most már Budapesten is káosz van. Az Országos Onkológiai Intézetben a betegek már hajnali 5-től várják, hogy sorra kerülhessenek. Az EMMI egészségügyi reformja úgy tűnik megbukott.

Miskolc után, ahol kevés a rákos betegek gyógyításához működő gép, most már Budapesten is káosz van. Az Országos Onkológiai Intézetben a betegek már hajnali 5-től várják, hogy sorra kerülhessenek. Az EMMI egészségügyi reformja úgy tűnik megbukott.

 

Információhiány, bizonytalanság és embertelen körülmények várják azokat a daganatos betegeket, akik az Országos Onkológiai Intézetbe érkeznek kemoterápiás kezelésre. Ahhoz, hogy valaki sorra kerülhessen és megkaphassa az életmentő kezelést, annak már hajnali ötkor érdemes sorba állni. Aki lemarad és nem kerül sorra 11-ig, az aznap már bukta is a kezelést.

Sajnos ezen betegeknek így már nemcsak a halálos kórral kell megküzdeniük, hanem ezen stresszhelyzettel is, ami jót egészen biztos nem tesz nekik és a gyógyulásukat sem segíti.

A betegek rutinosak és kidolgozták saját sorszámos rendszerüket, mert ugye a rendelés csak hétkor kezdődik, ahol mindenki a saját fakultatív sorszáma alapján megkapja a hivatalosat is. A daganatos betegek helyett sok esetben már rokonok kelnek és kezdik a hajnali műszakot.

Az egyik beteg rokona szerint hajnali 5-től folyamatosan érkeznek a páciensek, és 6 óra körül már megtelik a lépcsőház, ami 7 óráig tart, a váróterem addig kulcsra zárt ajtajának kinyitásáig tart. A betegek azt mondják, néhány hónappal korábban még nem a lépcsőházban kellett várakozniuk, hanem bemehettek  a váróterembe, ahol van WC és legalább néhány szék. A takarítók – állítólag – arra panaszkodtak, hogy nem tudtak a várakozó páciensektől rendesen dolgozni, ezért hozták meg az új szabályt: reggel 7-ig legyen kulcsra zárva a váróterem ajtaja, még a lift se álljon meg ott.

A betegek és rokonaik nem értik, hogy az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő betegeket miért kell kitenni ilyen körülményeknek? Miért nincs például egy sorszám-automata, vagy miért kell bezárni a váróterem ajtaját? Ennyi betegre pedig miért ilyen kevés az orvos?

Van, aki már két éve éli át hétről hétre a hosszas várakozást, ami közben gyakran megfordul a fejekben, hogy fogja magát, hazamegy és nem jön vissza többet.

Miskolcon több mint egy éve vannak áldatlan állapotok miután a rákbetegek gyógyítását végző magáncégnek a MedCenternek nem fizetett a kórház az érvényes szerződéseik ellenére. A magán cég berendezéseit egy ideig ugyan törvénytelenül használta a borsodi intézmény, de ezek nagyszervize elmaradt, így a magáncég gépei sorra leálltak. Azóta sem lett jobb az ellátás, mert kevés az állami kórházban a rákbetegek gyógyítására alkalmas  gép, igaz a kirúgott magáncégnek a MedCenternek a raktárában van nem is egy új milliárdos berendezés, amit lehetne használni, de ezzel a miskolci vezetés nem kíván élni. Így úgy tűnik itt sem annyira a betegek a fontosak, akárcsak Pesten, hanem valami egészen más érdek.

hírdetés
hírdetés