Nem tudni fizettünk-e a magyar fogolyért vagy pedig fegyveres akcióval szabadították ki a Nigériában elrabolt hajóst. A Terrorelhárítási Központ munkatársainak kíséretében Budapestre érkezett az a magyar állampolgár, akit október 21-én raboltak el nigériai kalózok – közölte a TEK szombaton este az MTI-vel.
A TEK válságközpontja a nemzetközi partnerekkel, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az elmúlt hetekben azon dolgozott, hogy a magyar állampolgár társaival együtt épségben hazajuthasson – áll a közleményben.

A közleményből nem derül ki egyértelműen, de úgy tűnik a többi elrabolt hajós is kiszabadult. A kalózok úgy tudni senkit nem bántottak, ami érthető, hisz pénzt ért mindegyik matróz feltehetőleg nem is keveset. Azt nem tudni, hogy fizettünk-e a kalózoknak a magyar túszért vagy önként s dalolva adták vissza.

Korábbi sajtóhírek szerint október 21-én kalózok támadtak meg Nigéria partjainál egy német konténerhajót, amikor egy kikötőhöz közelített. Hat embert – négy Fülöp-szigeteki, egy ukrán és egy magyar állampolgárt – magukkal vittek a hajóról és Nigériában fogvatartottak.

Akkoriban Hajdu János, a TEK főigazgatója azt mondta: a túsz kiszabadítására egy-két hónap reális idő, hat hónapnál már elhúzódó ügyről lehet beszélni.

hírdetés
hírdetés