Újra indulhat a legelejéről a hírhedt Hagyó-per, ha az ügyészség kérésének eleget tesz a bíróság. A vádlottak egy részénél a kiszabott büntetések súlyosításra, másoknál az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésére tett indítványt másodfokon a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Hagyó Miklós és társai ellen indult eljárásban.

Újra indulhat a legelejéről a hírhedt Hagyó-per, ha az ügyészség kérésének eleget tesz a bíróság. A vádlottak egy részénél a kiszabott büntetések súlyosításra, másoknál az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésére tett indítványt másodfokon a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Hagyó Miklós és társai ellen indult eljárásban.
A fellebbviteli főügyészség a BKV Zrt. két korábbi vezérigazgatója, valamint más korábbi felsővezetők terhére a bűnösség szélesebb körben történő megállapítása és a kiszabott fő- és mellékbüntetés súlyosítása érdekében bejelentett ügyészi fellebbezést fenntartotta, míg a főváros volt főpolgármester-helyettese valamint a Főpolgármesteri Iroda Kormányzati Koordinációs Központjának volt vezetője, a BKV Zrt. volt sajtóreferense és három társukkal szemben a tényállás megalapozatlansága miatt az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és az elsőfokú bíróság új eljárásra utasítását indítványozta.

Az ügyben bejelentett védelmi fellebbezéseket a fellebbviteli főügyészség egyetlen terhelt esetében sem ítéli alaposnak. A főügyészség a bírósági iratokkal együtt csütörtökön továbbította indítványát a fellebbezések elbírálása érdekében a Szegedi Ítélőtáblához.

A Kecskeméti Törvényszék januárban hivatali visszaélés bűntette, valamint hűtlen kezelés bűntette miatt mint felbujtót két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Hagyó Miklóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét. Mesterházy Ernő másodrendű vádlottat (egykori főpolgármesteri politikai főtanácsadót) felmentette az ellene emelt vád alól. Antal Attila harmadrendű vádlottat, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatóját folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt másfél év – végrehajtásában három évre felfüggesztett – börtönnel sújtotta a bíróság. Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat, a BKV Zrt. Antal Attilát követő vezérigazgatóját hűtlen kezelés bűntette, valamint magánokirat felhasználásának vétsége miatt egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték. Lelovics Ottó ötödrendű vádlottat (a főpolgármester-helyettesi kabinet egykori kommunikációs tanácsadóját) folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt egy év két hónap börtönre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve. Mátay-Horváth Éva hatodrendű vádlottat (a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metró volt sajtóreferensét, majd később, azzal párhuzamosan Hagyó Miklós mellett megbízással dolgozó kommunikációs tanácsadót) a bíróság felmentette.

Horváth Iván hetedrendű vádlottat (Hagyó Miklós jogi tanácsadóját) hűtlen kezelés miatt mint felbujtót egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték. A törvényszék Regőczi Miklós nyolcadrendű vádlottat, a BKV Zrt. kommunikációs igazgatóját folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt egy év tíz hónap börtönre ítélte, három év próbaidőre felfüggesztve. A bírói tanács Zelenák Tibor, a BKV volt osztályvezetőjét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, ebből a vádlott előzetes letartóztatásban eltöltött ideje miatt 51 ezer forintot kifizetettnek tekint. Egy vádlottat 150 ezer, egy másikat 350 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek. Felmentették ugyanakkor minden vád alól Szalainé Szilágyi Eleonórát, a BKV volt humánpolitikai igazgatóját, valamint három másik vádlottat. Az elsőfokú bíróság Hagyó Miklós elsőrendű és Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat kötelezte, hogy kártérítésként egyetemlegesen fizessen meg a BKV-nak 39,6 millió forintot. Antal Attilát, Lelovics Ottót és Regőczi Miklóst szintén kártérítés megfizetésére kötelezték: egyetemlegesen mintegy tízmillió forintot kell fizetniük.

hírdetés
hírdetés