Rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött szerdai ülésén a kormány. Ezt az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt mondta: „Azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében.” Az iskolások azonban továbbra is járhatnak suliba Magyarországon  igaz több Uniós országban ezt is megtiltották, kérdés Orbán miniszterelnök jól döntött-e. Jelenleg már 13 koronás beteget kezelnek az orvosok Magyarországon de ez a szám bármelyik pillanatban 

Rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött szerdai ülésén a kormány. Ezt az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt mondta: „Azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében.” Az iskolások azonban továbbra is járhatnak suliba Magyarországon  igaz több Uniós országban ezt is megtiltották, kérdés Orbán miniszterelnök jól döntött-e. Jelenleg már 13 koronás beteget kezelnek az orvosok Magyarországon de ez a szám bármelyik pillanatban megugorhat.

 

Gulyás Gergely miniszter közölte hazánkban jelenleg egyedi megbetegedések vannak, ugyanakkor csoportos megbetegedések, gócok is kialakulhatnak. Magyarországon jelenleg nem ez a helyzet, de a megbetegedés tömegessé válhat. Nem sokkal 3 óra előtt a Magyar Közlönyben is megjelent a kormányrendelet.

A kormány szakemberekkel és az uniós országokkal is folytatott megbeszéléseket, minden lépést egyeztetnek, különösen Szlovéniával és Ausztriával. Ahhoz ugyanis, hogy az olaszországi gócpontú fertőzés terjedését meg tudják akadályozni, leginkább ezzel a két szomszédos országgal kell együtt dolgozni.

A következő órákban és napokban kormányrendeletek fognak megjelenni, amelyek Gulyás szerint egyértelműen tisztázzák a helyzetet.

A legfontosabb intézkedések:

• Beutazási tilalom lesz Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó. Nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le; a karanténokról szóló határozatokat a határon megkapják.
• A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal (valójában 24 órán belül) visszaállítják a határellenőrzést; a repülő-, vonat- és buszjáratok fogadását Olaszországból leállítják szerda éjféltől; onnan csak a magyar állampolgárok bejutását biztosítják, de ez minden érintett határszakaszon személyi ellenőrzést jelent.
• Szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevőket, és azokat is, akik megszegik a karantént.
• Bezárják az egyetemeket, csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől; az egyetemi oktatás csak távoktatásként történhet.
• A 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják. Ez a gyárakra, munkahelyekre, éttermekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, a szórakozóhelyekre, mozikra és színházakra azonban igen, függetlenül a nézők számától. Zárt kapus meccsek lesznek a futballban is.
• Azt egyelőre nem tudni, az intézkedés érinti-e a templomi miséket, erről egyeztetések folynak. A döntés nem vonatkozik az Országgyűlésre, mert annak „háborúban is ülésezik és üléseznie kell”, mondta Gulyás.
• Felfüggesztik a Határtalanul programot.
• Megtiltják az iskoláknak a külföldi kirándulásokat.
• A diákok nyári kéthetes külföldi nyelvtanfolyamát is egy évvel elhalasztják.
• A technikai rendelkezéseket is könnyítik, így például a lejáró okiratokat (például személyik, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a vészhelyzet, azok érvényesek továbbra is.

Gulyás szerint a betegség gyerekeknél nem jellemző, így nem indokolt az iskolák bezárása.

Érdekes, hogy az Európai Unió 28 tagállamából 15 ország döntött az iskolák teljes vagy részleges bezárásáról. Gulyás szerint mi ahhoz a 13 országhoz tartozunk, amelyek úgy látják, hogy az iskolák bezárására egyelőre nincs ok. Mindez pedig fura, hisz a vírust a gyerekek is hazavihetik, akár a táskájukkal és ezzel veszélyeztetik a családokat, hisz a vírus két napig is el tud éldegélni egy tárgyon.

Gulyás szerint amint gyerekeket is fog érinteni a vírus, újabb intézkedésekről dönthetnek. „Teljesen kizárt”, hogy az egymillió iskolás gyerek ne lépjen ki az utcára Gulyás szerint.

Az egészségügyi eszközök exportját is megtiltotta a kormány.

Magyarországon március már 13-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és 69-en kerültek karanténba, a mintavételek száma hatszáz fölött van.

hírdetés
hírdetés