A Sziget is jobban teljesít. Csaknem ezerhétszázan kaptak egészségügyi ellátást az idei Sziget fesztiválon, az esetek között volt csigolyatörés, szívinfarktus és tüdőembólia is. Ugyanakkor csökkent az ellátandók száma, és kevesebb bűncselekményt követtek el.

 

Szeles Géza, a fesztivál egészségügyi szolgálatának vezetője elmondta: hétfőtől vasárnap reggelig csaknem 1700 esetet láttak el; a leggyakrabban továbbra is végtagsérülésekkel fordultak hozzájuk, ezt követték a belgyógyászati, fül-orr-gégészeti és a szemészeti panaszok.

A legsúlyosabb sérülés idén a Szigeten két gerincsérülés volt, amelyek közül az egyikről bebizonyosodott, hogy csigolyatörésről van szó, ezért a páciens lebénult. Koponyatörés-gyanúval is kezeltek egy sérültet, de előfordult szívinfarktus és bélátfúródás is. “Az utóbbi kettőnek valószínűleg semmi köze a fesztiválhoz, egyszerűen a nagy számok törvénye alapján, éppen ott és akkor fordult elő” – fűzte hozzá.
Idén, először a Sziget történetében, tüdőembólia miatt kellett kezelni egy fiatal látogatót – mondta. A fiatalembert sikerült még időben ellátni, így megmenekült.

Az alkohol és a drogok okozta problémák száma már évek óta stagnál: szeszes ital fogyasztása miatt naponta 10-15 embert láttak el, viszont idén senkit sem kellett elszállíttatni, míg kábítószer-fogyasztás miatt naponta 6-8 embert láttak el, nagy részük kórházba került.

“Idén azt érzékeltük, hogy folyamatosan csökken az ellátandó esetek száma, mert egyre jobb az együttműködés például a krónikus betegekkel” – hangsúlyozta Szeles Géza. Magyarázatként hozzátette: mára az állandó kezelésre szoruló emberek többsége nem felejti otthon, vagy a sátrában a gyógyszerét, hanem beadják az egészségügyi szolgálathoz, így az nem tűnik el – tette hozzá.

Az idei Szigeten az egészségügyi szolgálatnál 520-an dolgoztak, 9 mentő, két gyorsbeavatkozó egység, egy speciális csapat is rendelkezésre állt, utóbbiak csak a Nagyszínpad környékén tevékenykedtek. A fesztivál 81 járőre pedig folyamatosan figyelt a látogatókra.

Az egészségügyi ellátásra szoruló embereket a 300 négyzetméteres helyi ambulancián kezelték, ahol a többi között volt négy vizsgáló, detoxikáló-megfigyelő és az esetleges fertőző betegeknek kialakított elkülönítő is.

Az egészségügyi szolgálat vezetője hangsúlyozta, hogy a vasárnapi adatokkal az eddig ismertetett számok változnak majd.

Lasz György, a Sziget biztonsági főnöke elmondta: idén a korábbinál is többen voltak a fesztiválon, ezért a legnagyobb kihívást a tömeg kezelése jelentette.

Az A38 színpadnál a Sziget egy hete alatt többször is sérülésekkel is járó komoly tumultus alakult ki, és a Nagyszínpadnál majdnem minden nap “terelni kellett a tömeget”, olyan sokan voltak kíváncsiak a produkciókra.

Az elmúlt években a napi 60-70 ezres látogatószám volt a normális, míg idén naponta 70-80 ezren voltak a fesztiválon. Ehhez képest a bűncselekmények száma folyamatosan csökken – mondta.

A vagyon elleni bűncselekmények száma például jelentősen csökkent a biztonsági főnök szerint. Míg az elmúlt években ez elérhette a több százat is, idén például sátorfosztogatás csak 22 esetben fordult elő.

Ennek az lehet az az egyik oka, hogy mostanra már nagyon sokan használják az értékmegőrzőket, illetve több zárt kemping is rendelkezésre áll – fűzte hozzá.

Hasonlóan elenyésző volt idén a verekedések, vagy erőszakos cselekmények száma, csak néhányszor kellett a biztonsági szolgálatnak emiatt intézkednie, és senki nem sérült meg súlyosan.

Lasz György elmondta azt is, hogy az idei fesztiválon 1200-an dolgoztak a biztonság fenntartásán, voltak köztük őrző-védők, az akciócsoport, illetve a hajós és a motoros szolgálat tagjai, valamint tömegirányítók.

hírdetés
hírdetés