Az idei kampányban számos olyan plakátot lehetett látni országszerte, amelyeken az ellenfelek prominenseit börtöntölteléknek, bohócnak vagy tolvajnak tüntették fel. A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) ezzel a gyűlöletkampánnyal szemben szeretetkampányt hirdetett: óriásplakátaikon olyan rivális politikusokat szerepeltettek, nem negatív színben, akiket munkájukért tisztelnek. Az NVB másfél millió forintra bűntette őket, megtévesztés miatt.

 

 

Az NVB-hez Szabó Tímea, a balodali összefogás jelöltje fordult kifogással azért, mert a JESZ plakátjain mások mellett az ő fényképe is feltűnik de ehhez nem járult hozzá. A politikus beadványában azt írta, képmása a plakátokon “egyértelműen azt a hamis üzenetet közvetíti a választóknak” hogy ő a JESZ jelöltje vagy támogatója lenne. Szerinte a történtek “különösen súlyosan” sérttették a választások tisztaságát, hiszen egyszerre volt alkalmas a választók megtévesztésére és egyúttal tisztességtelen politikai előny szerzésére.

Jelezte, tudomása szerint a plakátból, melyen mások mellett Pokorni Zoltán fideszes politikus is szerepel országosan összesen 400-at helyeztek ki. A plakáton a JESZ neve és logója felett a “Hiszünk a szeretet és összefogás erejében” – felirat olvasható.

Az NVB tagok túlnyomó többsége egyetértett azzal, hogy jogsértés történt, csak abban voltak eltérő álláspontok, hogy a bírság összege mekkora legyen; végül a maximálisan kiszabható bírságról hoztak határozatot.

A JESZ fellebbez a Nemzeti Választási Bizottság döntése ellen, amellyel szerintük a szeretetet kampány helyett a gyűlöletkampánynak engedtek teret. A Nemzeti Választási Bizottság pártok által delegált tagjai döntését szégyenteljes pártpolitikai indíttatásúnak nevezték, mivel, úgy gondolják, hogy félremagyarázták a JESZ pozitív kampányának üzenetét. A JESZ ebből okulva Magyarországon szeretetmozgalmat hirdet, amellyel szembeszállnak a hazánkban uralkodó gyűlölettel,  a depresszív közhangulatot pozitív életszemléletté kívánják változtatni.
A nemzeti konszenzus érdekében szerepeltettek bal- és jobboldali politikusokat együtt saját plakátjaikon, nem állt szándékukban a választók megtévesztése. A JESZ az EBESZ megfigyelők székháza előtt hozta nyilvánosságra ezt a véleményét. Az európai parlamenti választásokra is a nemzeti összefogás, a radikalizmus mentes szakszerű bal és jobboldali konszenzus üzenetével készül.
hírdetés
hírdetés