Aggasztó jelentést és embertelen állapotokat tárt fel a Helsinki Bizottság a márianosztrai börtönről. A BVOP azt ígérte, változtat és megvizsgálja a leírtakat.

Aggasztó jelentést és embertelen állapotokat tárt fel a Helsinki Bizottság a márianosztrai börtönről. A BVOP azt ígérte, változtat és megvizsgálja a leírtakat.

A Helsinki Bizottság munkatársai április végén és május elején jártak a márianosztrai büntetés-végrehajtási intézetben. Azt tapasztalták, hogy a legnagyobb problémát a rossz fizikai körülmények és a fogvatartottakkal szembeni bánásmód jelenti. A szervezet börtönmegfigyelőinek számos fogvatartott számolt be fizikai és verbális erőszakról – írja az abcug.hu.

Egybehangzóan beszéltek a rabok például arról, hogy gyakori a biztonsági elkülönítést szolgáló „dühöngőben” végrehajtott bántalmazás. A panaszok szerint a meztelenre vetkőztetést követően – olykor fizikai bántalmazás után – órákon át összebilincselt lábakkal és kezekkel hagyják magukra a fogvatartottakat.

A feltárt probléma meggyőzte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP), amely utasította a börtönparancsnokot a gyakorlat soron kívüli felülvizsgálatára, és a „dühöngő” zárkának csak kivételesen indokolt esetben történő használatára, valamint kamerákat is felhelyeztek.

A rabok arra is panaszkodtak, hogy a munkáltatás előtt és után végzett motozás során rendszeresen gúnyolódnak és megalázzák őket az intézetben folyamatosan jelenlévő speciális egység sötét kámzsát viselő (börtönszlengben „nindzsáknak” nevezett) tagjai. Ezt ugyan a BVOP saját ellenőrzése nem erősítette meg, azonban a kámzsák használatát újraszabályozták, már csak a börtönön kívül használhatják.

Az intézet teljes előírt befogadóképessége 481 fő, a látogatás első napján mégis 713 főt tartottak fogva a börtönben. Ez 148 százalékos túlzsúfoltságot jelent. A 101 zárka közül csak 12 zárkában volt biztosítva az előírt minimális mértékű mozgástér. 606 fő, az összes márianosztrai rabnak mintegy 85 százaléka tehát túlzsúfolt zárkákban volt elhelyezve. A legzsúfoltabbik zárkában az egy főre jutó szabad mozgástér mindössze 0,91 négyzetméter volt.
Egyetlen olyan zárka sincs, amelyben lenne különszellőzésű WC. 36 zárkában van fallal leválasztva a mellékhelyiség, a többiben még ilyen elkülönítés sincs.

A most zajló korszerűsítés során egyre több zárkában rekesztik el fallal a WC-t, azt ígérik, év végéig minden több embert befogadó zárkában így lesz. Viszont a megfigyelők szerint a zárkák általában is rendkívül rossz állapotban vannak, a leharcolt berendezési tárgyak a fogvatartottak testi épségét is veszélyezteti. Most újítják fel a fürdőket és a konyhát, valamint a tervek között szerepel a férőhelybővítés, a WC-k leválasztásának folytatása és egy új körletrész kialakítása.

hírdetés
hírdetés