Nagyjából 100 kis- és középvállalkozónak egymilliárd forintos követelése van a Szeviép Zrt.-vel szemben, amelynek egykori vezetőit csődbűntettel vádolja az ügyészség. A károsultak a Miniszterelnökség vezetőjéhez fordultak az állam segítségét kérve, hogy talpon tudjanak maradni.

Magyarország egyik legjelentősebb közéleti, gazdasági bűncselekményének titulálta szerdán a Szeviép-ügyet Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. A károsultak egy részét képviselő jogász az érintettekkel folytatott megbeszélés után közölte, 8,5 milliárd forintot loptak el kis- és középvállalkozóktól. A csődbe vitt építőipari társaság több mint 400 cégen keresztül mintegy 20 ezer munkahelyet sodort veszélybe – jelentette ki. Azóta ebből 300 társaság tönkrement, mindössze 104 van talpon – az ő kártalanításukban számítanak a magyar állam segítségére.

 

A Szeviép-károsultak a magyar államtól, illetve annak illetékes szerveitől azt kérik, hogy haladéktalanul és teljeskörűen kártalanítsa az érintett kis- és középvállalkozói kört. Kapcsolódjon be a folyamatban lévő büntetőeljárásba, és próbáljon érvényt szerezni a követeléseknek – hangsúlyozta Szabó. Hozzátette, egymilliárd forint közpénzre lenne szükség, hogy hozzájussanak munkájuk ellenértékéhez a károsultak, de ez nem az adófizetők zsebéből hiányozna, hanem a bűnelkövetők magánvagyonából, ami zár alatt van, és nagyjából 3 milliárd forintra tehető.

A jogász szerint a vádlottak padján ülő volt Szeviép-vezéreken kívül a mindenkori állami szereplőknek volt felelősségük ebben az ügyben. Egyrészt azért, mert hagyták a társaság csődbevitelét, másrészt pedig utána nem számoltatták el az érintetteket. Utalt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyik korábbi kormányinfón tett kijelentésére, amely szerint soha nem késő eljárni a Szeviép-ügyben, és a károsultakat kártalanítani. – Azt kérjük a minisztertől, a térség egyik országgyűlési képviselőjétől, hogy járjon el az ügyben, tekintettel arra, hogy az érintett vállalkozói kör jelentős része Csongrád megyei – hangsúlyozta.

 

A Szeviépnek földmunkát végzett az M43-as autópálya építésénél a Kelet Földgép – nekik nagyjából 68 millió forinttal tartoznak. – Megszenvedte a vállalkozásunk, hogy nem fizettek ki bennünket, gépeket kellett eladnunk, összébb kellett húzni a nadrágszíjat, nagyon hiányzott ez a tőke az elmúlt 8 évben – mondta el lapunknak Barabás János, a Kelet Földgép Kft. vezetője. Klivényi Károly, a Bakasa Kft. ügyvezetője pedig arról számolt be, hogy Szegeden az 1-es villamosvonal kiépítésében közreműködtek a városi önkormányzat által megbízott Szeviép Zrt. alvállalkozójaként. Munkájuk ellenértéke 1,2 millió forint volt, amiből mindössze 400 ezret kaptak meg. Többször küldtek felszólítást a cégnek, amire még csak válasz sem érkezett, ezután fogtak össze más károsultakkal, hogy érvényt szerezzenek követeléseiknek.
Sajnos nem egyedi eset, hogy nem fizetik ki az elvégzett munkát. Mi úgy védekezünk ez ellen, hogy olyan céggel szerződünk, amelyikben megbízunk – fogalmazott.

 

Különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett a tárgya a Szeviép-pernek. A cég egykori vezéreire, az elsőrendű vádlott O. Józsefre, a másodrendű vádlott, B. Sándorra és a harmadrendű vádlottra, P. Lászlóra az eljáró ügyész letöltendő szabadságvesztést kért, illetve további büntetéseket és intézkedéseket. A Szeviép Zrt. gazdasági mutatói 2008-tól kezdtek romlani, 2009 elejére a cég fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, tartozásait már nem tudta határidőben maradéktalanul teljesíteni. A zrt. április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban csődeljárás indult ellene. A hitelezők között nem jött létre csődegyezség, ezért a bíróság 2010 augusztusában csődeljárás során elrendelte a felszámolást. Négy évig folyt a nyomozás, 2015. április végén emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség.

hírdetés
hírdetés