Zseniális ötlet az okostérkép! Októberben készült el Magyarország első okostérképe, Újbuda Önkormányzatának új, ingyenes kiadványa.

Zseniális ötlet az okostérkép! Októberben készült el Magyarország első okostérképe, Újbuda Önkormányzatának új, ingyenes kiadványa.

Az ajánlott gyalogos- és kerékpáros túravonalakat, valamint a főbb látványosságokat ábrázoló nyomtatott térkép egy bárki számára hozzáférhető mobilalkalmazás segítségével válik igazán látványossá. Ennek elindítása után az okostelefon kameráját az egyes helyszínekre irányítva a készülék képernyőjén fotók és hasznos kiegészítő információk jelennek meg, amelyek között navigálni és keresni is lehet.

A teljes egészében önkormányzati forrásból finanszírozott projekt megvalósítására tavaly októberben írtak ki meghívásos közbeszerzési pályázatot. A legjobb ajánlatot a Cartographia Kft. nyújtotta be. A cég ez alapján a nyomtatott térkép elkészítése mellett vállalta tematikus útvonalak meghatározását, a főbb látnivalók leírásának megszerkesztését, a mobilalkalmazás két platformra történő (iOS és Android) fejlesztését és az online háttéradatbázis létrehozását. A tervezési fázisban a polgármesteri hivatal érintett szervezeti egységein kívül szakmai szervezetek, így például a BKK és a Magyar Kerékpárosklub is szerepet játszottak. Az online tartalmakkal kiegészített kiadvány látványával és szolgáltatásaival együtt egyedülálló felhasználói élményt nyújt, és egy egészen új szinten mutatja be a kerület nevezetes pontjait, amelyeken az ajánlott túraútvonalakon végig is vezeti az érdeklődőket. A kivitelező Cartographia rövid távú tervei között szerepel, hogy a látványosságok mellett a későbbiekben a kerületi szórakozóhelyek, galériák és művelődési házak aktuális programjait is felviszi az adatbázisba. A térképből első ütemben 6000 példány készült. Az önkormányzat munkatársai dolgoznak azoknak a helyszíneknek a meghatározásán, ahol a kiadványt ingyenesen hozzáférhetővé teszik.

(Bánrévi Lili)

hírdetés
hírdetés