Magyarországon is felbukkantak a medvék.  Egy anya és két bocsának a nyomát fedezték fel a szakemberek az Aggteleki Nemzeti Parkban.

Most a jelek arra mutatnak, hogy Magyarországon is megjelentek ismét a barnamedvék. Az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai arra jutottak a nyomok alapján, hogy egy anyamedve és a bocsa mászkálhatnak az északi határ mentén, a magyar oldalon, Kánó környékén.

A park honlapján szereplő információk szerint az európai barnamedve példányai egyre gyakrabban tűnnek fel az északi határ közelében, de anyamedvét a bocsával utoljára 2008-ban láttak. Az anyamedve a bocsa védelmében agersszívan viselkedhet, veszélyes az emberre is.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Nemzeti Park területén tilos a sátorozás, illetve a fokozottan védett területek – a kijelölt túraútvonalak kivételével – csak engedéllyel látogathatók. Kérjük a vadgazdálkodókat, hogy a lőtt vad zsigereit ne hagyják kint a vadászterületen, a szórókat, körültekintően közelítsék meg! A vadkárelhárító vadászatok során fokozott figyelemmel tartózkodjanak a vadászterületen! A szabályok betartásával minimálisra csökkenthető a medvével való – egyébként is csekély valószínűségű – találkozás lehetősége.

hírdetés
hírdetés