Orbán Viktor, miután letette a miniszterelnöki esküjét, hosszú beszédben fejtette ki, mire készül nem is a következő négy, de inkább 12 évben.Szép tervek, hajrá.

Először megköszönte azoknak a részvételét akik a polgári, keresztény, nemzeti erőket választották és azoknak, akik őt személy szerint támogatták. Úgy fogalmazott, hogy a feléjük fennálló kötelességét teljesíti és összhangba hozza azzal a kötelességével, hogy a teljes országot szolgálnia kell: kétharmados felhatalmazás alapján a három harmadot, vagyis az egész országot támogatja kormánya.

28 éve parlamenti képviselő, ezért arra kérte a képviselőtársait, miniszterelnökként is tekintsenek rá úgy, mint aki egy közülük. A haza nem lehet ellenzékben, mert magasan a pártok felett áll, szolgálata nem függhet attól, hogy ellenzékben, vagy kormányon van valaki. A viták, ellentétek természetesek – mondta.

– Szeretnénk békés megegyezéseket, de ez a politika világában aligha adódik a számunkra, vagy ha igen, akkor is ritkán, kegyelmi pillanatokban – mondta Orbán.

Ellenfelek, barátok

Azt Ígérte ellenfeleinek, hogy „ott és akkor, ahol a harc nem kerülhető el,” a lovagiasság szabályai szerint fog vívni. Sajátjainak pedig azt, hogy a vitákban senkinek sem maradnak adósai. Ha támadják őket, biztosak lehetnek, hogy olyan lesz a „fogadjisten”, mint az „adjonisten”.

Mennyi időre tervez?

A politika veszélyesebb mint a háború, mert a háborúban csak egyszer ölik meg az embert. Aki politikával foglalkozik, feltámadhat: 16 évet ellenzékben, 12 évet kormányon töltöttem – fogalmazott a miniszterelnök. Megtanultam, hogy a győzelem soha nem végleges, a vereség soha nem végzetes.

-Ha Isten engedi, ennek a ciklusnak a végére elérem a kormányzati és ellenzéki élet közti egyensúlyt, és akkor még mindig csak döntetlenre állunk. De tegyük hozzá: sportemberek vagyunk, nem érjük be a döntetlennel. Derűlátóan bizakodóan, tettre készen állok most önök előtt. Az elvégzett munka kellő önbizalmat adhat mindannyiunknak is. Ha visszatekintünk, a hibajegyzékkel együtt is mondhatjuk, hogy Magyarországnak soha rosszabb 8 éve ne legyen – mondta.

Ezután kifejtette, hogy nem téveszti össze az önbizalmat az önelégültséggel, azonban nagy dologra készül a kormányával a következő négy évben.

-Mikor Magyarország jövőjéről beszélek, biztosat csak négy évre mondhatok, mert felhatalmazásom is annyit enged. De sosem négy évben gondolkodom – mondta, hozzátéve, hogy még párttársai is figyelmezették: legyen óvatos a nagy távlatokkal. – Mégis meggyőződésem, hogy most van lehetőségünk nagy dolgokba belefogni. A magyar ügy, ma nyert ügy. Minden együtt van, amit a nagy tervek megkövetelnek. Van tapasztalat és komoly csatákban kipróbált bajtársak. Van nemzetközi tekintély, tetterő, emelkedő pályára állított ország, önbizalom – mondta.

Úgy vélte, a választók azt várják tőlünk, hogy nőjünk fel a feladathoz. Legyen optimizmus, tettvágy, alkotó erő a kormányban.

-Az országban a munka, iparkodás, építés jeleit látjuk. Mindenkinek van terve: épít, bővít, igazít, csinosít valamit. Most, mikor nagy célokat tűzünk magunk elé, akkor egy húron pendülünk az emberekkel, s ez feljogosít, hogy 10-12 éves időtávban gondolkodjunk. Ezt követeli meg a felelős kormányzás is, mert az Uniós költségvetési ciklus is 2030-ig tart- mondta. Az igazat megvallva én mindig is egységes korszaknak láttam a 2010-2030 közötti 20 évet. A demokrácia, szabad választások, politikai váltógazdálkodás lehetősége nem áll ellentétben és nem zárja ki a hosszútávú gondolkodást. A józan ész is erre terel bennünket: aki épített házat tudja, nem érdemes kiásni úgy az alapokat, hogy nincs a kezünkben a kész ház tervrajza – fogalmazott a miniszterelnök.

A tervek

Kijelentette, hogy elérhetőnek tartja, hogy Magyarország az Unió első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni. Elérhetőnek tartja, hogy az új típusú, minőségi alapú versenyképességi rangsorban is az első ötben legyünk.

– Vannak méretesebb, vagyonosabb országok, de szebb, biztonságosabb, ősibb és védettebb, mint a mi Kárpát-medencénk, és benne Magyarország, kevés van. Akinek szeme van a történelemhez, megláthatja benne az esélyt. Háromszori kétharmaddal nekünk a lehetetlenre kell vállalkoznunk, mert a lehetségest más is meg tudja csinálni – mondta.

hírdetés
hírdetés