Mégiscsak nyomoznak a fideszes képviselő, Simonka György ellen. Mindez pedig teljesen véletlenül derült ki. Az Együtt Békés megyei politikusa jelentette fel a fideszes honatyát, és az ügyészség közölte a feljelentővel, hogy már nyomoznak és vizsgálódnak. Igaz, korábban mindent tagadott mindenki. 

Mégiscsak nyomoznak a fideszes képviselő, Simonka György ellen. Mindez pedig teljesen véletlenül derült ki. Az Együtt Békés megyei politikusa jelentette fel a fideszes honatyát, és az ügyészség közölte a feljelentővel, hogy már nyomoznak és vizsgálódnak. Igaz, korábban mindent tagadott mindenki. 

Nyomozást folytat a Legfőbb Ügyészség Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ügyével összefüggésben. Ezt állítja Bod Tamás, az Együtt Békés megyei szervezetének elnöke. Bod ugyanis feljelentést tett, amit az alábbi indoklással utasított el az ügyészség:

A tartozás fedezetének elvonása bűntette miatt 2016. november 14. napján a Legfelsőbb Ügyészségre eljuttatott és a Legfelsőbb Ügyészség Kiemelt, Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyek Főosztálya által a Központi Nyomozó Főügyészségre megküldött feljelentésével kapcsolatban értesítem, hogy feljelentését – szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán – a központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt a fenti számon már folyamatban lévő bűnügyben vizsgáljuk.

Azaz már van egy bűnügy, amely Simonka Györgyöt érinti. De erről a képviselő és a kormánypárt is hallgat.

Bod azt mondta, hogy az újságírókat, a közélet szereplőit sem a nyomozó hatóságok, sem a rendőrség, sem az ügyészség nem tájékoztatta arról, hogy nyomozás folyik egy mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselő ellen.

A fideszes Németh Szilárd úgy nyilatkozott, hogy Simonka „valószínűleg fog bennünket tájékoztatni, amennyiben valóban Simonka György képviselő úr személye ellen van ez a nyomozás”.

Lapunk kérdésére Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője megerősítette a nyomozás tényét. Mint mondta: ismeretlen tettes ellen folytatnak nyomozást az ügyészek költségvetési csalás bűntette miatt. Hozzátette: helyes az az értelmezés, miszerint a Bod Tamás feljelentésére érkezett válasz Simonka érintettségére utal.

A szóvivő közölte: az ügyészség nem végezhet direkt nyomozati cselekményt olyan személlyel szemben, akinek mentelmi joga van – mindaddig, amíg azt a parlament fel nem függeszti. Jelen esetben azonban a nyomozás hivatalosan ismeretlen tettes ellen folyik, nincs még gyanúsítottja az ügynek, így szabadon dolgozhatnak az ügyészek, akár Simonka Györgyről vagy esetleges érintettségéről is szerezhetnek be információkat.

A tartozás fedezetének elvonása bűncselekmény magyarul annyit tesz: a csődbe jutott vállalkozás vagy magánszemély még a behajtás előtt túlad azon vagyontárgyain, amelyek hitelének fedezetét jelentették. Simonka esetében ez azért merülhetett fel, mert a hozzá köthető termelőszövetkezet csődjekor unokatestvére nevére íratta ingatlanait, noha azok a vállalkozás hiteleinek fedezetét jelentették.

E bűncselekményért legfeljebb öt év börtön adható – azonban ha a vádemelés pillanatáig kifizetik a tartozást, akkor nem lehet pert indítani.

Ősszel röppent fel a hír, hogy Simonka újkígyósi házánál házkutatást tartottak, ám akkor – miként ezt lapunk megírta – minden nyomozati jogkörrel rendelkező magyar hatóság tagadta, hogy ilyet tett volna. Az ügyészség ezzel párhuzamosan a „se megerősíteni, se cáfolni nem kívánjuk” fordulatot ismételgette.

hírdetés
hírdetés