Komoly fordulat a 15 milliárdos MVM sikkasztási ügyében. A sokáig érinthetetlennek hitt ex MVM vezér Kocsis István, öt év börtönbüntetést kapott. Míg a Fradi ex tulajdonosa Szász András üzletember  pedig három évet kapott a Pécsi Ítélőtábla új eljárásban másodfokon, nem jogerősen. Az úgynevezett MVM-perben eddig mindenki felfüggesztett büntetést kapott. S ezen ügy kapcsán fogták perbe és ítélték el a dr.Kiss Ernő tábornokot a magyar FBI vezérét, mert azt állította róla az egyik vádlott, hogy 1 millió eurót kért a főrendőr, hogy elsimítsa ezt a milliárdos bűnügyet. Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy mind szász mind Kocsis vallomását épp a tragikus hirtelenséggel elhunyt tábornok írta.  

Komoly fordulat a 15 milliárdos MVM sikkasztási ügyében. A sokáig érinthetetlennek hitt ex MVM vezér Kocsis István, öt év börtönbüntetést kapott. Míg a Fradi ex tulajdonosa Szász András üzletember  pedig három évet kapott a Pécsi Ítélőtábla új eljárásban másodfokon, nem jogerősen. Az úgynevezett MVM-perben eddig mindenki felfüggesztett büntetést kapott. S ezen ügy kapcsán fogták perbe és ítélték el a dr.Kiss Ernő tábornokot a magyar FBI vezérét, mert azt állította róla az egyik vádlott, hogy 1 millió eurót kért a főrendőr, hogy elsimítsa ezt a milliárdos bűnügyet. Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy mind szász mind Kocsis vallomását épp a tragikus hirtelenséggel elhunyt tábornok írta.  

 

Az MVM ex-vezére elvesztette védettségét úgy tűnik. Kocsis István sokáig maga hangoztatta, hogy Paks 2 neki köszönhető és, hogy jó kapcsolatokat ápol az Orbán kormánnyal. Így érthető is volt félig meddig, hogy a 15 milliárdos csalási ügyben egy napot nem volt őrizetben, nem is ítélték el eddig. Sőt a magyar FBI egykori alapítóját dr.Kiss Ernő tábornokot fogták perbe és juttatták börtönbe, ráadásul az egyik MVM-per vádlott vallomása alapján. Pedig Kissnek sokat köszönhetett Kocsis és Szász is. A két vádlott vallomását ugyanis, ami jó hosszú, maga a nyugalmazott tábornok írta. Ezt még életében mondta ez Esti Újságnak és a perén is Kiss tábornok.

 

Igen én írtam Kocsis és Szász vallomását is nem tagadom. Azt nem tudom, hogy ennek köszönhetik-e, hogy nem vették őrizetbe. Az biztos, hogy alapos vallomás volt és minden részletre kiterjedt, azaz majdnem minden részletre. Én ezért 300 ezer euro munkadíjat kértem, amiből csak 120 ezret kaptam meg. És épp erre mondja azt az ügyészség, hogy ez a zsarolási pénz egy része volt. ez nem az volt ! Én nem is zsaroltam senkit. Szászt kereste meg egy ember, egy Szabó nevezetű, hogy fizessenek 6 millió eurot és elsimít mindent. Én ezt az embert akartam csak leleplezni. Életszerütlen, hogy én épp  Poltnál és Pintérnél elintéznék bármit is. Hisz, Kocsis úr mind Polt legfőbb ügyész úrral is jóban volt, vadásztak együtt nem egyszer, nem kétszer, ezt Kocsis mondta. A belügyminisztert is jól ismerte, többször szilvesztereztek együtt Ausztriában az OTP szállodájában, hisz az OTP-ben a felügyelőbizottságban együtt voltak, hogy zsaroltam volna én azzal, hogy majd ezen személyeknél én bármit is elintézek ? Kocsis nagyon jól ismerte mindkét befolyásos embert, az elmondása szerint, jobban mint én. Tény, hogy Kocsis hangulata igencsak ingadozó volt. Ő úgy gondolta, hogy az ügyvédei és az én hibám, hogy ő vádlott lett. Ezt mondta is nekem és azt is, hogy beszél erről a belügyminiszter úrral Pintér Sándorral- -mondta dr.Kiss Ernő 2015.03.11.-én.

 

Az is tény, hogy érdekes módon a nyomozati iratok között van egy külföldi dokumentum, amit valamilyen rejtélyes oknál fogva a vádhatóság nem tett a vád tárgyává. Le sem fordított. Ez egy MVM-es szállodai biznisz. Nos ez az ügylet törvénytelen volt ez közel 3 milliárd forint értékű ügylet volt, ami szerény álláspontom szerint úgy tűnik kimeríti a bűncselekményt. Szerencséjükre ezt a bíróság nem vette észre, az ügyészség sem, a nyomozati iratokban ott van most is. Ha ez előkerül, akkor súlyos évek is kiszabhatóak, ha valóban a vádlottak bűnössége ebben beigazolódik – mondta szintén 2015-ben Kiss Ernő az Esti Újságnak.

 

Kiss tábornokot végül elítélték befolyással üzérkedésért, azonban a gyors BV behívó kézhez kapásakor életét vesztette. A magyar FBI atyját épp az MVM per egyik vádlottja terhelte be és neki köszönhette a büntetést.

 

Kocsis mellett az egykori tanácsadóját, Szász Andrást három év, szintén letöltendő büntetésre ítélték. Szász volt anno a Fradi egyik tulajdonosa is McCabe mellett. A  harmadrendű vádlottat, Varga-Sabján László egykori MVM-menedzsert pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

 

A táblabíróság pénteki határozatával megváltoztatta a Kaposvári Törvényszék új eljárásban tavaly márciusban hozott elsőfokú – nem jogerős ítéletét – amely akkor felmentette Kocsis Istvánt a vádak alól. A Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa Kocsis Istvánt – távollétében – társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és sikkasztásban találta bűnösnek. Az elsőrendű vádlottat mellékbüntetésként öt évre eltiltották a közügyektől, valamint gazdasági társaság vezetői tisztségének betöltésétől is. Az ügy másodrendű vádlottját bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt három év szabadságvesztésre, és a MVM részére negyvennyolcmillió forint kártérítés megfizetésére, a harmadrendű vádlottat pedig bűnsegédként elkövetett sikkasztás, illetve pénzmosás miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a másodfokú bíróság. Kocsis Istvánt és Szász Andrást a táblabíróság egyúttal arra is kötelezte, hogy tizenöt napon belül ötmillió ötvenezer eurós kártérítést és annak késedelmi kamatát fizesse meg az MVM részére. A több mint hatmillió forintos bűnügyi költség mintegy felét ugyancsak a vádlottaknak kell viselniük.

 

A Fővárosi Főügyészség korábban hat ember ellen emelt vádat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás, pénzmosás és orgazdaság miatt, azt állítva: munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, az MVM-nek tizenötmilliárd forint vagyoni hátrány okoztak, amelyből tizenkétmilliárd térült meg. Tevékenységüket szerbiai erőműfejlesztések, energianád-programok, tanácsadói szerződéskötések, s egyebek mellett szállodavásárlás miatt kifogásolták a hatóságok. A Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta pénteken a negyedrendű vádlott, Kocsis István feleségének a büntetőjogi felelősségét pénzmosásban és orgazdaságban megállapító korábbi törvényszéki ítéletet, így az jogerőre emelkedett. Az asszony korábban két év felfüggesztett börtönt kapott. A határozat több mint két órán keresztül tartó indoklásában Krémer László kiemelte, a tábla nem állapította meg, hogy a bűncselekményeket a vádlottak bűnszervezetben követték volna el. A megváltoztatott ítéletben a bíróság ismertette, hogy a büntetőeljárási törvény lehetőséget ad a másodfokú bíróságnak arra,  hogy az elsőfokú bíróság által lefolytatott bizonyítás adataiból eltérő következtetést vonjon le. A pénteken kihirdetett határozat ellen mindhárom vádlott védője felmentésért fellebbezett, az ügyész erre három munkanapot tartott fenn, így a határozat nem jogerős. Az ügy várhatóan a Kúrián folytatódik. Az ügyész a tárgyalás végén egyúttal indítványozta Kocsis István letartóztatását, a kényszerintézkedés elrendelését ugyanakkor a tábla nem látta szükségesnek. Az ügyben azért volt szükség új eljárásra, mert a Pécsi Ítélőtábla 2016 májusában a Kaposvári Törvényszék korábbi elsőfokú döntését a bizonyítékok súlyosan okszerűtlen mérlegelése miatt négy vádlottesetében nem találta megalapozottnak. Egy vádlott elhunyt az eljárás alatt, egy másikra vonatkozó felmentő ítélet már korábban jogerőssé vált.

 

hírdetés
hírdetés