Folytatódik a lépfene botrány. Újabb fertőzötteket kellett kórházba szállítani. A fertőzöttek száma folyamatosan ő. A fertőzött húsból közel 2000 fő evett. Nagy nehezen a rendőrség is elkezdett vizsgálódni és gyorsan két embert gyanúsítottként ki is hallgatott. A Jobbik eközben arra kíváncsi, hogy a földművelésügyi miniszter Fazekas Sándor, pontosan milyen viszonyban áll az anthraxos húst áruló gazdával.

lépfene 3

Az egyik újabb fertőzött a gyepmesteri telep egyik dolgozója, akinek egyik alsó végtagján van egy azonosítandó seb. A másikuk egy konyhai dolgozó, akinél fennáll a gyanúja, hogy érintkezett a fertőzött hússal, esetleg fogyasztott belőle. Jelenleg mindketten tünet- és panaszmentesek, antibiotikumos kezelést kapnak. Családi környezetüket még vizsgálják a járványügyi szakemberek.  A debreceni Kenézy kórházba így már nyolc embert kezelnek a péntek reggel nyilvánosságra hozott lépfene fertőzéssel összefüggésben.

A halálos antrax egy tiszafüredi szarvasmarhatelepen jelent meg. Több állat elhullott a betegségben, és az ÁNTSZ egy élő marhában is kimutatta a baktériumot. Feltételezhető, hogy a betegek illegális szarvasmarhavágás után fertőződhettek meg lépfenével. A történtek előzménye, hogy két szarvasmarhát vágtak le bejelentés nélkül, a szabályokat megszegve, a napokban egy tiszafüredi szarvasmarhatelepen, amelyek lépfene fertőzésben pusztultak el .A fertőzött húsból iskolák és éttermek is vásároltak

A területileg illetékes kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi, illetve népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei megtették a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy az időben felfedezett megbetegedés antibiotikummal jól gyógyítható. A fertőzött hús annak ellenére került forgalomba, hogy a szarvasmarha tartó sejthette nagy a baj. Az ügy másik érdekessége, hogy az érintett gazdálkodó jó ismerőse a földművelésügyi miniszternek, s nemrég ő is jelentős állami földeket kapott a mutyis pályázatokon.

Post expires at 6:48de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés