Az Esti Újság úgy tudja a tegnap őrizetbe vett Zuschlag János és négy társa közül két személy esetében kérik az előzetes letartóztatást a NAV nyomozói a mai napon. Az ex-MSZP-s politikus feltehetőleg azon két személy közt van, akiket dutyiban szeretnének látni az ügyészek. Zuschlagot és társait azzal gyanúsítják, hogy visszaéltek magánszemélyek adataival, amelyeket a közelgő választásokon akartak felhasználni. Az ex-MSZP-s négy pártban is érdekelt volt.

 

Tegnap őrizetbe vették az MSZP egykori tehetséges és ígéretes politikusát Zuschlag Jánost, aki hosszú évekig volt börtönben. Az ex-politikus a közügyektől is el lett tiltva de mégis köze volt, igaz nem hivatalosan négy új párthoz is, amelyet nemrég a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásba is vett. Ráadásul Zuschlag nyíltan sorsbarátságot is kötött Győzikével is, azaz folyamatosan öntötte az olajat arra a bizonyos tűzre, hergelte a hatóságokat.

Így picit érthetetlen is és amatőr húzásnak tűnik Zuschlagtól, hogy bűncselekményhez adta a nevét. Már pedig azzal gyanúsítják, hogy magánszemélyek adataihoz jutott hozzá illegálisan. Ezeket akarta felhasználni a közelgő választásoknál. Az egyelőre nem világos, hogy hány embert érint , hány személy adataihoz jutott hozzá a bűnszervezet. S az is érthetetlen mit akartak ezzel? Ezen személyek lettek volna a szavazók ? Vagy ők lettek volna a különféle pártok jelöltjei, amelyekhez köze volt az ex-MSZP-s politikusnak ? A NAv szerint a politikusok jelölésnél használták volna fel a törvénytelenül szerzett adatokat.

Tény kérdése, hogy az adatokkal való visszaélésért, akár öt év börtönbüntetés is adható. Így , ha más bűncselekmény nincs, akkor kérdés előzetesbe helyezik-e a mai napon a két őrizetben lévő személyt.

A NAV-ot megkerestük és az alábbi közleményt küldték.

Illegális úton megszerzett adatok felhasználásával kívántak pártok nevében több százmillió forintnyi támogatáshoz jutni annak a bűnszövetségnek a tagjai, akiket a NAV pénzügyi nyomozói és informatikusai lepleztek le. Három személyt őrizetbe vettek.  A gyanú szerint egy férfi és társai a 2018-as választások során kívántak négy olyan pártot indítani, melyek illegális úton megszerzett adatokkal állítottak volna jelölteket, és magas támogatást kaptak volna az állami költségvetésből. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozása a visszaélést megakadályozta, a pártok nem tudnak illegális úton költségvetési támogatáshoz jutni.  A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak különböző személyeket kerestek meg, hogy a pártok nevében induljanak. A jelölteknek a törvényi előírások szerint fejenként 500 ajánlással kell rendelkezni. Az ajánlásokhoz szükséges, választásra jogosult személyek adatait illegális úton szerezték meg. Az általuk megkeresett hacker egy biztosításközvetítő cég adatbázisát vette célkeresztbe, melyből csaknem kilencezer, választójoggal rendelkező személy adatait szerezte meg. Az adatok illegális megszerzésében a cég egyik alkalmazottja is segítette.  A tiltott úton megszerzett adatok személyi számot nem tartalmaztak, azonban a jelöltállításhoz szükséges dokumentumra ezt is rá kell írni. Emiatt különböző ürüggyel, főként a pénzmosási törvény változására hivatkozva, call centeres hölgyekkel hívatták fel az adatbázisban szereplő személyeket és megpróbálták kicsalni adataikat.  Aki a személyi számát megadta, annak adatát fel is tudták volna használni a pártok jelöltjeinek indulásához szükséges 500 fős listákon. A megszerzett adatbázist lefoglalták a NAV pénzügyi nyomozói, ezzel megakadályozták, hogy a Nemzeti Választási Bizottsághoz hamis adatok kerüljenek.  A pénzügyi nyomozók az összehangolt akcióban három férfit vettek őrizetbe és további négy személyt – köztük a telefonon adatot szerző hölgyeket is – bűnszövetségben elkövetett, tiltott adatszerzés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatnak ki gyanúsítottként. A nyomozás a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folyik.-írta  Barnáné Horváth Melinda őrnagy, a NAV sajtóreferense.

 

hírdetés
hírdetés