Benyújtották az Országgyűléshez a polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslatot – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter. Így minimum 80 új bíróra lesz szükség. Az új változás pedig lehetővé teszi a titkos hangfelvételek felhasználását, s megakadályozza a perek elhúzódását is.

Trócsányi tracking employees László kifejtette: hosszú, 2013 óta zajló folyamat eredménye a törvényjavaslat. Az új polgári perrendtartás koncepcióját a kormány 2015 januárjában fogadta el, majd 14 munkabizottság mintegy száz szakértővel kezdte meg a munkáját.

Mint mondta, a cél olyan perrendtartás megteremtése, ahol az eljárásban azok, akik a bíróság előtt eljárnak, nagyfokú felelősséget viselnek, fontos a perelhúzódások megakadályozása. Két részre osztják a folyamatot, perelőkészítésre és az azt követő tárgyalási szakaszra.
A miniszter kitért rá: szabályozták a csoportpereket is, aminek különösen a fogyasztóvédelem esetében van jelentősége. Szigorították a hatályon kívül helyezés intézményét is. Megjegyezte: a közigazgatási perrendtartás szabályait nem a polgári perrendtartás fogja tartalmazni, hanem önálló szabályozást alkotnak meg.

Trócsányi László arról is beszélt, hogy pénteken négy párttal egyeztettek a közigazgatási perrendtartásról, jó szakmai megbeszélést folytattak. Az egyeztetésen a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviseltette magát, most pedig várják a pártok írásos észrevételeit, amelyeket szakmai alapon vizsgálnak meg.

Hangsúlyozta: az ügyben komoly szakmai munka folyik a tárcánál, Magyarország és a jogállam érdeke, hogy teljes körű felülvizsgálata jöhessen létre a közigazgatásnak. Hozzátette: ez nem politikai ügy, hanem szakmai kérdés.
A miniszter emlékeztetett: már 2014-ben jelezte, hogy ezzel a kérdéssel kiemelten akar foglalkozni, mert nagy adóssága a politikai rendszernek a közigazgatási bíráskodás teljes körű felülvizsgálatának megteremtése. Az elmúlt két évben sok konzultációt folytattak, a közigazgatási perrendtartás megalkotása nagyfokú transzparencia és szakmaiság mellett folyt – mondta.
Trócsányi László visszautasította azokat a vádakat, hogy pártbíróság jönne létre. Mint mondta, készek vitát folytatni mindenkivel az ügyben, de szakmai hozzáállást kérnek.
A miniszter arra is kitért, hogy a büntetőeljárási kódexről is széles körű egyeztetések folynak, és remélhetőleg az év végére ezt is elfogadhatják.
Az eljárási kódexek hatálybalépéséhez idő kell, a cél a hatékony eljárások megteremtése, a szabályok megújítása. Kérdésre válaszolva a tárcavezető közölte: meglátása szerint nincs uniós jogi vonzata a közigazgatási perrendtartás szabályozásának. Átlátható, tiszta rendszer jön létre, magas színvonalú közigazgatási bíráskodás lesz az új szabályozással – mondta. Hozzáfűzte: mintegy 80 bíróra lenne szükség az új rendszerben.

Post expires at 6:07de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés