Nem lesz elszámoltatás Zuglóban, és senkit nem érdekel az el lopott fideszes milliárdok ügye, mert alkut kötött a zuglói Fidesz és a liberális polgármester Karácsony Gergely. Minden képviselő ugyanis pofátlanul magas tisztelet díjat kapott , s az új polgármester pénzügyi tanácsnoknak nevezte ki azt a Fideszes Rozgonyi Zoltánt, aki a hírhedt Papcsák érában sok sok pénzügyi mutyiról tudhatott, hisz hű csatlósa és bizalmasa volt Papcsáknak. Aki igen csúnyákat mondott egyébként új főnökéről Karácsonyról.

 

 

Az már biztos, hogy Zugló új polgármesterét Karácsony Gergelyt nem érdekli a kerületből bűnös úton eltűnt súlyos milliárdok sorsa. Amiben ugye nyomozások is voltak. Sőt az sem érdekli, hogy valóban kellett-e kenőpénzeket leadni a Fideszes vezetők felé, ha valaki elnyert egy-egy közbeszerzést. Így egészen biztos, hogy nem lesz elszámoltatás Zuglóban és akik eddig loptak csaltak a kerületben azok megússzák a felelősségre vonást. Mindez talán érthető, ha azt nézzük, hogy a bukott és jelenleg is vádlott MSZP-s Hagyó Miklós emberei segítették Karácsony eddigi kampányát . Mint ismeretes a BKV-nál történt súlyos korrupciós ügyek miatt áll bíróság elött az MSZP egykoron szebb napokat látott Hagyója.

Tény kérdése az is, hogy az önkormányzati választások előtt hosszasan egyeztetett valamiről Karácsony Gergely polgármester jelölt és Papcsák Ferenc, Zugló hírhedt vezetője. Egyeztethettek arról, hogy nem feszegetik a múltat. De egyeztethettek egyéb másról is.

Nos az eddig ismert tiszteletdíj-rendeletek alapján feltehetően Zuglóban keresnek a legjobban a képviselők. Közülük is az MSZP-s Sápi Attila, aki havonta bruttó 502.450 ezer forintot kap. De nem panaszkodhat a képviselőtestület többi tagja sem, hiszen sokan havi bruttó 300 ezer forint feletti összeget szavaztak meg maguknak. Karácsony Gergely szerint ezzel elkerülhető lesz a korrupció.

Zuglóban a legmagasabbak a képviselői honoráriumok Magyarországon –írta blogjában Várnai László a Civilzugló Egyesület képviselője, korábbi polgármesterjelöltje. A többi önkormányzathoz képest kissé megkésett, múlt pénteken tartott alakuló ülésen egyebek mellett a képviselői fizetésekről is döntöttek. Miután az ide vonatkozó jogszabály megváltozott, a testületek szabadon dönthetnek arról, hogy mekkora tiszteletdíj jár a munkájukért.

A korábbi tiszteletdíjplafon alapján a budapesti kerületekben a képviselői alapdíj legfeljebb 96 600 forint lehetett. A bizottsági tagok legfeljebb 140 ezer forintot kaphattak, az elnökök pedig 183 500 forintot. Ha egy képviselő több bizottságnak is tagja volt, az nem számított, hiszen akkor is csak egy után kapott érte pluszpénzt.

Várnai László blogbejegyzésében azt írja, hogy Zuglóban váratlanul egy új előterjesztést nyújtottak be a képviselői tiszteletdíjak kapcsán, ami teljesen felülírja az eddigi gyakorlatot. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden bizottsági tagságért külön kapnak tiszteletdíjat a képviselők. Ötszörös szorzó jár például a bizottsági elnökségért és négyszeres az alelnökségért. Továbbá a tanácsnoki honorárium is pluszpénzt jelent.

Az előző ciklusban összesen négy bizottság működött a kerületben negyven bizottsági poszttal. Most nyolc bizottságot szavaztak meg, összesen hatvanhárom poszttal. Várnai László pedig kiszámolta, hogy mennyit keresnek ezentúl a képviselők.

A szabályok megváltoztatásával az MSZP-s képviselők többsége havi 463 800 forintot, a Fideszesek pedig 309 és 270 ezer forint közötti bruttót szavaztak meg maguknak. A testület abszolút rekordere Sápi Attila MSZP-s képviselő lett. A szocialista politikus hat bizottságnak is a tagja, így havonta összesen 502 450 ezer forintot keres. Családi adókedvezmények nélkül ez nettóban mintegy 329 ezer forintot jelent, vagyis ennyit kap kézhez. Csak összehasonlításképpen, Várnai László azt írta, hogy az előző ciklusban senki semmilyen pótlékkal együtt sem kapott havi 194 ezer forintnál több tiszteletdíjat.

A képviselő szerint ez azt jelenti, hogy a mostani testület 21 tagja és a 18 külsős bizottsági tagja együtt havi 8 millió 309 ezer forintba, azaz előző ciklus több mint duplájába kerül a zuglóiaknak.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere Várnai László blogbejegyzésére külön nem akart reagálni. Úgy fogalmazott, “büszke arra, hogy a kialakult patthelyzetben sikerült Zuglóban megállapodni az önkormányzat működéséről”, továbbá kiemelte az antikorrupciós csomag elfogadását.

 

Tisztában vagyok azzal, hogy Magyarországon nagyon sokan nagyon keveset keresnek, de szerinte jól tette a testület, hogy megemelte a képviselői honoráriumokat, hiszen fontos feladatot látnak el. Innentől kezdve “karóba húzzák azt, aki részt vesz bármilyen mutyiban”.  – mondta Karácsony Gergely, Zugló, polgármestere.

hírdetés
hírdetés