92 éves korában meghalt a hírhedt betörő Repülős Gizi. Bár a néni sosem ült repülőn, mégis ez a gúnynév ragadt rá a diplomás nőre.

92 éves korában meghalt a hírhedt betörő Repülős Gizi. Bár a néni sosem ült repülőn, mégis ez a gúnynév ragadt rá a diplomás nőre.

 

Kosztor Sándorné Bodnár Gizella, ismertebb nevén Repülős Gizi 1926. október 18-án született, és a kassai tanító főiskola irodalom és történelem szakán szerzett diplomát, habár sosem dolgozott iskolában.

Az ismert betörő, besurranó tolvaj már a negyvenes években is ült börtönben, majd még kilencven éves kora után sem volt képes felhagyni a bűnözéssel.

Már hetven évvel ezelőtt, azaz 1948-ban található róla a korabeli lapokban említés, ekkor ugyan még nem Repülős Giziként szerepel. A Világ nevű lap számolt be 1948. február 25-én arról, hogy egy Bodnár Gizella nevű tolvajnőt őrizetbe vettek, aki “repülőgépekkel járt vidékre betöréses lopásokra. (…) A rendőrségen mesélte, hogy szenvedélyesen szereti az ékszereket és ez a szenvedélye juttatta a lejtőre.”

Bodnár Gizella a kétezres években vele készült interjúkban rendre cáfolta ezt az elkövetési módot, és határozottan állította, hogy soha életében nem ült repülőn. A Repülős Gizi nevet még az ötvenes években egy nyomozó ragasztotta rá, miután elfogásakor átkutatta és egy belföldi repülőjegyet talált a retiküljében.

A magyar médiában Repülős Gizit mindig egyfajta romantikus aura lengte körül, és soha nem vetődött fel, hogy vajon a sok-sok tucat betörés, lopás megelőzhető lett volna-e kleptomániája kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésével. Családtagjaival, gyerekeivel jó ideje nem tartotta a kapcsolatot, magányosan hunyt el. Már több mint tíz évvel ezelőtt megjelent könyvében is erről írt: Addig menekültem Repülős Gizi elől, míg végül az maradtam. Itt vagyok én is, az öreg tolvaj. És nincs másom, csak a hírhedtségem.-írta.

hírdetés
hírdetés