Itt a Mesterségek Ünnepe. Kézművesség, zene, tánc - minden, ami hagyomány! Ez a szlogenje a nyár kedvenc családi fesztiváljának, amelyet 28. alkalommal rendez meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Budai Vár területén.

Augusztus 16. és 20. között több mint 800 kiállító gondoskodik arról, hogy a műhelybemutatókon alkalma legyen bárkinek bekukkantani a régi mesterségek titkaiba, elbeszélgethessen a mesterekkel, vagy saját maga is kipróbálhasson egy-egy mozdulatot. Idén a fémművesség a kiemelt téma, tehát kovácsok, ékszerkészítők, harangöntők, késesek, rézművesek, tojáspatkolók és ólomkatona-készítők is bemutatják különleges tudásukat. A kosárfonás, mézeskalács-készítés, gyertyaöntés, csipkeverés, fazekasság és egyéb ősi szakmák rajongói sem távoznak majd csalódottan. A legifjabbakat a Hunyadi udvarban változatos program szórakoztatja: a népi játékok mellett lehet nemezelni, textil, filc és csuhéjátékokat készíteni, koszorút kötni, gyöngyöt fűzni, lesz rézdomborítás és ördöglakat készítés is. A “Mesélő Mesterek” program keretében a hagyományőrző szakmák kiváló képviselőivel lehet beszélgetni a rendezvény minden napján. A viseletben érkezőkről ajándék fotográfia készül, és a rendezvény végén a legjobb öltözékek büszke tulajdonosait nyereményekkel is díjazzák.
Törökországból is érkeznek kézműves mesterek, gyöngy-, üveg- és borostyán ékszerkészítők, fazekasok, selyem- és gyapjúművészek mutatják be alkotásaikat. Nagy érdeklődés várja annak a cipőkészítő mesternek az érkezését is, aki hagyományőrző török cipőivel hollywoodi szuperprodukciókban (Harry Potter, Trója) is bizonyított már. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel pedig több kirgiz és üzbég kézműves is újra tiszteletét teszi a Mesterségek Ünnepén.
Idén is képviselteti magát a népművészet ihlette divat, több ízben látványos divatbemutatókra kerül sor az Oroszlános Udvar színpadán. Két színpadon gazdag kulturális program várja az érdeklődőket, csak néhány koncertet említünk: vendégünk lesz Törökországból Erdal Salikoglu, Kobzos Kis Tamással készült közös produkciójukat mutatják be, Szokolay Dongó Balázs, Balogh Kálmán és a Parno Graszt, a Meszecsinka, Palya Bea, Pál István Szalonna és bandája, a Vujicsics Zenekar és mások.
A gasztronómia kedvelőinek hazai és erdélyi sajtmesterek kedveskednek majd, akik tehén, kecske- és juhsajtjaikat hozzák magukkal. A Magyar Sajtlovagrend tagjai segítségével augusztus 18-án sajtmustrára kerül sor, amelynek során eldől,ki lesz a Mesterségek Ünnepe legjobb sajtkészítője. Van ötnapos jegy, gyermek, nyugdíjas, sőt többféle családi kedvezmény is, és kombinált jegy váltható a Magyar Nemzeti Galéria iránt is érdeklődőknek. Jegyek elővételben kaphatók a Ticketportal honlapján.

hírdetés
hírdetés