Még 10 napig biztosan nem zár be  a szolnoki vegyiművek, mivel Bige László a közigazgatási bírósághoz fordul a Katasztrófavédelem fura határozata miatt, és a döntésig nem zárja be a gyárat és a 250 dolgozót sem küldi el.

Még 10 napig biztosan nem zár be  a szolnoki vegyiművek, mivel Bige László a közigazgatási bírósághoz fordul a Katasztrófavédelem fura határozata miatt, és a döntésig nem zárja be a gyárat és a 250 dolgozót sem küldi el.

 

Bár a milliárdos műtrágya király korábban azt mondta, hogy végleg bezárja két nagy lakattal a gyárát, ha a héten nem indulhat újra a szolnoki gyárban a termelés, most újabb fordulat történt. Bige még nem lakatol, annak ellenére, hogy a Katasztrófavédelem egyértelmű választ adott Bige korábbi kemény nyilatkozatára azzal, hogy bezárta a Tiszamenti Vegyiművet. Nos Bige egyelőre senkit nem küld el a gyár 250 munkása közül, perre megy.

Ilyen gyorsan nem adjuk fel, még van jogorvoslati lehetőségünk, ezzel élni fogunk-mondta Bige László.

Ez a gyár több mint 70 éve működik, nem lehet így vége. Ráadásul ez Európában példátlan, ilyen még nem fordult elő, hogy hozzanak egy határozatot arról, hogy zárjuk be a gyárat, és nem mondják meg, mikor indíthatjuk újra. Tulajdonképpen ellehetetlenítenek minket, hiszen élő szerződéseink vannak, nem tehetjük meg, hogy nem szállítunk. Ha megtesszük, hogy nem teljesítjük a szerződéseinket, akkor automatikusan tönkremegyünk-folytatta a milliárdos vállalkozó.

Bige szerint oligarchikus maffiatámadás van a cége ellen folyamatban.

Állítólag a Katasztrófavédelem úgy bekeményített, hogy meg kell szüntetni az óleumtorony szigetelése és a betonszarkofágjának a sérüléseit, fel kell tárni és javítani bizonyos tartályok műszaki hibáit, illetve csökkenteni kell a megengedett szint negyede alá a tárolt veszélyes anyag mennyiségét. Mindezekről pedig jelentést is kell készíteni.

A veszélyes anyagok szintcsökkentése nem csak ellehetetleníti a termelést, de a tilalom miatt egyenesen bűncselekmény, az erre való utasítás pedig felbujtás –az üzletember szerint.

A Bige Holding vezetői hozzátették: a hatóság élet- és robbanásveszélyes helyzetet teremtett azzal, hogy a tiltás a már kiszerelt és kamionokra pakolt késztermékek kiszállítására is vonatkozott. Ezeket végül úgy sikerült kiszállítani, hogy külön kérték. A határozat negyedik pontjába foglalt biztonsági jelentést már elküldték, ezzel együtt kétségbe vonják a hatóság szakértőjének felkészültségét és a határozat szakmaiságát is.

Tavaly novemberben 300 fős különítmény szállta meg a Bige Holding szolnoki üzemét, akkor azt mondták a hatóságok, hogy a nyomozás hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt folyik. Idén május végén Bigét a nyíregyházi rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki, és két napra őrizetbe vették vesztegetés gyanúja miatt.

A Népszava megkereste a katasztrófavédelem illetékes igazgatóságát is, ahol azt mondták, hogy az intézkedés azért vált szükségesség, mert ismételt hiányosságokat találtak az üzemben, és az ellenőrzés alatt is üzemzavar volt. Szerintük a veszélyes anyagokat elszállítással, valamint szabályos megsemmisítéssel csökkenteni lehet. Mint írták, a benyújtott biztonsági jelentés elbírálására közigazgatási eljárás indult, a szolnoki kormányhivatal nem indított eljárást.

A milliárdos vállalkozó szerint a dokumentum számukra végrehajthatatlan és mivel a Bige Holding anyagilag jól áll, nem lát más kiutat, mint bezárja a gyárat és kifizesse az összes tartozást a dolgozóknak, a beszállítóknak és a banknak, a kifizetések után pedig bárki viheti a gyárat. Az 1951 óta működő, 250 embert foglalkoztató gyár nyereséges és mintegy 40 országba szállít.

hírdetés
hírdetés