Felmentették a szüleit megölő soproni férfit. Pontosabban mondva nem börtönbe, hanem kényszergyógykezelésre ítélte a Győri Törvényszék.

Felmentették a szüleit megölő soproni férfit. Pontosabban mondva nem börtönbe, hanem kényszergyógykezelésre ítélte a Győri Törvényszék.

 

Kóros elmeállapota miatt felmentette az emberölés vádja alól az első fokon eljáró Győri Törvényszék azt a férfit, aki tavaly novemberben megölte a szüleit Sopronban, és elrendelte a vádlott határozatlan idejű kényszergyógykezelését – közölte a törvényszék szóvivője.

A férfi ellen különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés, valamint felfegyverkezve, hivatalos személy ellen elkövetett erőszak miatt emeltek vádat.

A tényállás szerint K.R. a szüleivel élt, 2005 óta állt pszichiátriai kezelés alatt, állapota 2016 decemberében romlott, a kezelés ellenére is agresszívvé vált a viselkedése. Tavaly november 2-án a férfi ismeretlen okból a szüleire támadt, kalapáccsal, szúró- és vágóeszközökkel, húsverőkkel ütlegelte őket. A szülők a helyszínen meghaltak.

Másnap reggel rendőrök érkeztek a helyszínre, mert bejelentést kaptak arról, hogy az egyik lakásból folyik a víz. Nem tudtak bemenni a lakásba, ezért a tűzoltók betörték az ajtót, ekkor a vádlott egy kalapáccsal támadt rájuk.

A férfit végül elfogták és a győri pszichiátriai osztályra szállították.

A bíróság az ítéletét azzal indokolta, hogy a vádlott elmeállapota a szülei megölésének időpontjában kizárta azt, hogy cselekménye következményeit felismerje. Ezt a szakértők is megerősítették. A hatályos büntető törvény a beszámítási képesség kizártságát a büntethetőséget kizáró okként határozza meg.

Az ítélet nem jogerős, a döntést az ügyész és a védő tudomásul vette, a vádlottnak nyolc nap áll rendelkezésére nyilatkozata megtételére.

hírdetés
hírdetés