Megtörtént ez is, egy Tesla égitest lett. Bekerült a NASA égitesteket gyűjtő adatbázisába az a Tesla Roadster, amit az Elon Musk-féle SpaceX keddi kísérleti kilövésekor küldtek a Mars felé.

 

Több szempontból is történelmi jelentőségű volt a SpaceX keddi tesztje. Nemcsak, hogy most lőtték fel a világ eddigi legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavt, az eredményt még jelentősebbé teszi, hogy ezt egy magáncég érte el, nem egy állami űrkutató szervezet. Ennél is fontosabb, hogy sikerrel járt egy új rakétatechnológia első próbaútja: a SpaceX által fejlesztett hordozórakéták már nemcsak arra alkalmasak, hogy elhagyják a Föld atmoszféráját, de le is tudnak szállni. Kedden három rakétából kettő sikeresen földet ért, a harmadik viszont az óceánba csapódott.

A legtöbben viszont mégis azokat a képsorokat láthatták, amelyeken egy Tesla Roadster kering a Föld körül, a volánnál egy szkafanderbe (ami szintén Elon Muskék fejlesztése) öltöztetett bábuval. Az autót az egyik rakéta rakterében helyezték el, ami egy alkalmas pillanatban kinyílt, és elindította a Roadstert a Mars felé. A Tesla kilövése igazi médiaesemény volt, a sajtó imádta is az erről készült képsorokat, és az olyan részleteket is, hogy az autó rádiójából útja alatt végtelenítve szól David Bowie Space Oddity című dala (bár azt a légkör hiányában az sem hallaná, aki véletlenül arra járna).

Az autóval kapcsolatban a legújabb hír, hogy bekerült a NASA Horizons adatbázisba. Ez az adatbázis a Naprendszerben található égitesteket gyűjti, bolygóktól a műholdakig. A „SpaceX Roadster (űrjármű) (Tesla)” néven megtalálható szócikk tartalmaza az autó aktuális helyzetét, leírását és egyéb részleteket, például, hogy elhelyeztek benne egy játékautót és Isaac Asmiov Alapítvány-regényfolyamának egy példányát.

hírdetés
hírdetés