Olyan lebegő hulladék van a Csendes-óceánon, amiről már jó ideje nem hallani, mégis hatalmas károkat tud okozni a vízi világban. A szemétsziget igazából több különálló, csak részekben kapcsolódó foltokból áll.

Olyan lebegő hulladék van a Csendes-óceánon, amiről már jó ideje nem hallani, mégis hatalmas károkat tud okozni a vízi világban. A szemétsziget igazából több különálló, csak részekben kapcsolódó foltokból áll.

1988-ban felfedezték a kutatók, hogy az óceán megannyi szemetet begyűjt a tengerpartról. Meg nyilván azok sem tűnnek csak úgy el, amiket beledobálnak a hajókról a turisták. Ami elképesztő, hogy 2009-ben 700 ezer és 15 millió négyzetkilométer közé saccolták a méretét. Valószínűleg a többi óceánon is található ilyen szemétsziget.

A szemét az szemét marad, akárhogy is nézzük. Sajnos az emberiség kitalálta a műanyag palackokat és egyéb mesterségesen előállított anyagokat, amik elképesztően nehezen tudnak lebomlani. Azonban, ha elkezd bomlani, abban sincs köszönet. Ezekből a műanyag darabokból, amikből dögivel található a szemétszigeteken, mérgező anyagok is kioldódnak, amik veszélyeztetik a vízi állatok hormonháztartását.

Nem beszélve arról, hogy elfogyasztják ezeket a darabokat, amik életen át tartó szenvedést tudnak okozni az állatoknak vagy pedig hirtelen halált. Így, amikor a tengeri halakat kihalásszuk, lényegében a saját seggünkbe harapunk bele, mert a hallal együtt elfogyasztjuk azokat a mikro-szemétdarabokat is, amiket mi juttatunk oda.

2015-ben egy kutatóexpedíció alaposan megvizsgálta a szemétszigetet és eléggé elkeserítő képet kaptak. A Csendes-óceán legszennyezettebb területeiről vett mintákban több a műanyag, mint az.

 

Megpróbáltak kitalálni olyan módszert, amellyel el lehet tüntetni a szemétborzalmat a vízről, de a mocskot nem könnyű feltakarítani magunk után. Boyan Slat, holland kutató feltalált egy olyan eszközt, ami képes lenne kiszűrni a felé áramló vízből a műanyagdarabokat. De sajnos ezt igen drága kivitelezni, ugyanis a szűrőberendezést rögzíteni kell az óceán fenekéhez, ami nem kis anyagköltséggel jár.

Pedig megérné, ha kezdenénk valamit az úszó szeméthalommal, különben az emberiség a saját mocskában fog meghalni. De akkor azt meg is érdemeljük. Mi a tanulság? Hasznosíts újra és gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

 

hírdetés
hírdetés