Grúzia meglépte. Legális a marihuana fogyasztás. Eddig sem csuktak le ugyan senkit, ha elszívott egy spanglit, de most már elvileg pénzbírságot, közérdekű munkát sem lehet kiszabni a fogyasztókra.
A grúziai alkotmánybíróság csütörtöki ítéletében alkotmányellenesnek mondta ki a marihuána fogyasztásának büntethetőségét, és ezzel helyt adott az ellenzéki Gircsi (Toboz) liberális párt indítványának.

A testület ítéletéig a grúziai büntető törvénykönyv nem szabadságvesztés jellegű büntetéseket, így pénzbírságot, illetve közérdekű munkát helyezett kilátásba ezeknek a kábítószereknek a fogyasztóival szemben.

Az alkotmánybíróság szerint az indítványozó beadványában a grúziai alaptörvény szabad személyiségfejlesztésről szóló cikkére hivatkozva kérte, hogy állapítsák meg a büntető törvénykönyv vonatkozó cikkének alkotmányellenességét. Ez a szabályozás törvénybe ütköző cselekménynek minősítette a kis mennyiségű kábítószer saját használatra történő termesztését, előállítását, megszerzését, birtoklását illetve orvosi recept nélkül történő fogyasztását.

A Gircsi beadványában egyebek mellett arra is hivatkozott, hogy a marihuána szolgálhat az orvosi mellett rekreációs célokat is, és az egyes emberek joga dönteni kikapcsolódásuk mikéntjéről.

A testület megállapította: a marihuánafogyasztás nem jelent veszélyt a közérdekre, és a büntetés alkalmazása az egyén egészségének védelmére olyan fajta állami gyámkodást jelent, hogy az már összeegyeztethetetlen a szabad társadalom eszméjével.

Hozzátették: a grúz parlament alperesként nem volt képes a gyakorlati életből vett példákkal vagy tudományos kutatásokkal kellően alátámasztott bizonyítékokkal meggyőzni a bírákat arról, hogy a marihuánafogyasztás következtében előállt bódult állapot vagy az elvonási tünetek növelnék a bűncselekmények elkövetésének, illetve a közrend megbontásának kockázatát.

hírdetés
hírdetés