Csak a vir­gi­niai kor­mányzó ke­gyelme ment­heti meg a ki­vég­zés­től az apai ágról ma­gyar szár­ma­zású férfit. Két ember meggyilkolása miatt ítéltek halálra egy félig magyar származású férfit Virginiában.

William Morvát elvileg július 6-án fogják kivégezni, amiért meggyilkolt két embert. Egyedül az mentheti meg a haláltól, ha a kivégzése ellen indított kampány sikeres lesz, ugyanis ez esetben a virginiai kormányzó kegyelmet gyakorolhatna a férfi felett.

William édesapja magyar származású, aki 1956-ban költözött ki az USA-ba. a 35 éves férfi már ült börtönben, mert jogtalanul tartott fegyvert, s lopott.

A börtönből betegséget szimuláló csellel szökött meg, eközben végzett egy őrrel. Majd ezt követően szabadon kószált további 37 órán át, és ez idő alatt ölte meg a másik áldozatát is, aki egy rendőr volt .

A halálra ítélt magyar férfi nem beszámítható, vannak rögeszméi, és skizoid hajlamú.

A férfi érdekében már tavaly augusztusban levelet írt a kormányzónak David O’Sullivan, az EU washingtoni nagykövete azzal a felütéssel, hogy William Morva magyar–amerikai kettős állampolgár. Ő is Morva mentális betegségére hivatkozva kért számára kegyelmet.

Mióta kitűzték a konkrét, július 6-i dátumot Morva ügyében, felpörgött a Mercy for Morva (Kegyelmet Morvának) kampány. Mindenkit arra biztatnak, hogy lépjen kapcsolatba a kormányzóval, és kérjen tőle kegyelmet Morva számára, kérje azt, hogy a halálbüntetést tényleges életfogytiglanra változtassa.

hírdetés
hírdetés