Ilyenre sem volt még példa a magyar gyógyszertárakban, hogy egy étrendkiegészítőben egy másik étrendkiegészítő legyen elrejtve. Mi legalábbis nem találkoztunk ilyen esettel az elmúlt pár évtizedben. Na ez most sikerült, úgy tűnik. Nem tudjuk, hogy nevessünk vagy épp sírjunk az eseten, de úgy tűnik itt valami nagyon nem stimmel.

Megdöbbenésünkre egy hialuronsav étrenkiegészítőben volt egy kisebb doboz, a két termék neve egy laikus számára rémisztően hasonlít a másikra, ami még nem is annyira fura. Az sem nagyon különös, hogy a két termék ugyanarra jó. Az azonban meglepő, s picit érthetetlen, hogy egy étrendkiegészítő dobozba minek tesznek egy másik étrendkiegészítőt? Nekünk fura és megmagyarázhatatlan ez.

Még marketing szempontból is meghökkentő az eset, hisz ezzel a forgalmazó egy forintot sem spórol, a gyár sem, ha esetleg ez lett volna a terve. Sőt a terméket az „újat” sem lehet rendesen bevezetni a piacra így .

Igaz egy vevő megtévesztésre első ránézésre akár alkalmas is lehet, legalábbis gyanús.

Az sem szerencsés reklám és üzleti fogás, hogy egy kis szórólapot is elhelyeztek ezen kisebb dobozhoz a gyártók, a régi nagy dobozban, termékben, hogy ez lesz a régi-új étrendkiegészítő kinézete és neve.  Ez is egy fura tett. De talán az érintettek javára legyen írva, hogy ezzel a megtévesztés lehetőségét picit helyre tették, de lehet sok vásárlónak ez sem volt egyértelmű.

Ha az ember picit tovább nézegeti a két terméket, úgy tűnik a hatóanyag mellett az OGYÉI engedély számok is azonosak, ami újabb meglepetés. Két különböző terméknek ugyanis nem lehet ugyanazon száma, mi legalábbis úgy tudjuk. A termék gyártójának az ügyvédje szerint ugyanis itt két termékről van szó, és nem azonos termékekről.

Valótlan állítás, hogy „2018. év elejétől a Hyal-Joint hatóanyagú hialuronsav készítmény neve Dietpharm Hialuron Direct Plus kapszuláról Hyal-Joint kapszulára változik!  A valóság az, hogy a forgalmazó K. N. Kft. azt követően, hogy a Fidifarm Ltd. felmondását kézhez vette, megkereste a spanyol Bioiberica céget, hogy közvetlenül tőle szerezzen be Hyal-Joint hatóanyagtartalmú termékeket és azt párhuzamos értékesítés keretében forgalmazza Magyarországon más név alatt.  A Hialuron Direct Plus kapszulát ugyanakkor továbbra is kizárólag a Fidifarm Ltd. részére gyártja a Bioiberica a köztük lévő érvényes szerződés alapján, így a „Hialuron Direct Plus” kapszula a jövőben is a Fidifarm termékeként, változatlan névvel kerül a magyar gyógyszertárakba. A változás kizárólag annyi, hogy a Hialuron Direct Plus kapszula magyarországi forgalmazását már nem a K. N. Kft. látja el, hanem a Trion Pharma Kft. A „DIETPHARM Hialuron Direct Plus” kapszula neve tehát nem változik meg. Valótlan állítás, hogy „2018. év elejétől közvetlenül a Bioiberica gyógyszergyár felügyelete alá kerül a magyarországi ellátás. Határozott jogi álláspontom szerint a nevezett tájékoztató bárminemű terjesztése és különösen gyógyszertári ügyféltérben történt kihelyezése, vagy ezzel kapcsolatban ügyfeleknek adott valótlan tartalmú tájékoztatás megvalósítja a Btk. 417.§ (2) bekezdésében meghatározott fogyasztó megtévesztése, valamint a Btk. 388.§-ában meghatározott iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekményeket mivel a nevezett tájékoztató tartalma megtévesztő ill. valótlan. A fentieken túlmenően a nevezett magatartás sérti a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény  6/A. §-ában meghatározott összehasonlító reklám tilalmát, valamint a 8. § (2) bekezdésében meghatározott üzleti döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmát továbbá megvalósítja a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény 6. § ill. 7. §-aiban meghatározott megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot. – írta levélben a terméket értékesítő gyógyszertáraknak Dr. Mennyei Robin, ügyvéd, a termék gyártójának képviseletében,  miután értesült a fura esetről.

Az embernek bizony az az érzése támadhat mindezt látva, hogy ez valami rossz vicc. Netán valamiféle rossz átverés? Nekünk az is megfordult a fejünkben, hogy hol lehet a Kandi kamera stábja? De nem találtuk sehol.

Úgy tudjuk az ügyben a GVH vizsgálódott, amely tett pár érdekes megállapítást. A legfontosabb talán az, hogy a fogyasztók megtévesztésére alkalmas lehet a dobozba rejtett másik doboz forgalmazása ilyen formában.  A GVH azonban illetékességből át is adta az ügyet a NÉBIH-nek. Természetesen megkerestük a NÉBIH sajtóosztályát. Itt jött az újabb meglepetés.

Valamennyi lehetséges szakterületünket és szervezeti egységünket megkérdeztük a témával kapcsolatban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz nem érkezett GVH bejelentés ebben a tárgyban. Javasoljuk, hogy kérdésével forduljon a területileg illetékes Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz.- közölte Holló Veronika, a Nébih, sajtóreferense szerkesztőségünkkel.

Természetesen a fura gyógyszertári esetet folytatjuk a többi érintett megkérdezésével és mindenkinek lehetőséget adunk arra, hogy véleményét elmondja és megértesse velünk is ezt az első látásra fura,  dobozolási esetet.

 

hírdetés
hírdetés