Egy csapat éhes jegesmedve tartott fogságban csaknem két héten át öt orosz klímakutatót a Kara-tenger egyik szigetén. Végül szerdán helikopterrel siettek az állomáson rekedt tudósok segítségére és kutyákkal valamint fáklyákkal üldözték el a jegedmedvéket.

A szibériai Kara-tengerben lévő Trojno szigeten általában csak 2-3 jegesmedve él, idén nyáron azonban legalább tíz kifejlett egyed mutatkozott. Vagyim Plotnyikov, a kutatóállomás vezetője szerint augusztus 31-én egy csapat medve megölte a kutyáikat. A fogságba esett meteorológusok egy darabig fáklyákat használtak az állatok elijesztésére, idővel azonban kifogytak belőle. Az egyik nőstény medve letelepedett a kutatóállomás ablaka alatt, és a szakértők így nem tudták elhagyni a házat, hogy leolvassák mérőműszereiket.

Végül egy orosz kutatóhajóról helikopteren érkezett a segítség. A jegesmedvék általában október végén, november elején – amikor a tenger befagy -, ismét elhagyják a szigetet, hogy vadászni induljanak. A Föld felmelegedése miatt azonban az északi-sarki jégterületek egyre kisebbek, az állatok élettere fokozatosan szűkül. Az állatok lelövése emiatt természetesen szóba sem jöhet. Oroszországban bűncselekménynek számít a jegesmedvék megölése, hacsak nem buy Disulfiram online önvédelemről van szó.

Post expires at 6:01de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés