Dráma Laoszban. Gyakorlatilag kipusztult az itt őshonos kúposfejű delfin. Szegény folyamatosan belegabalyodik a halászok hálójába, és megfullad.

Dráma Laoszban. Gyakorlatilag kipusztult az itt őshonos kúposfejű delfin. Szegény folyamatosan belegabalyodik a halászok hálójába, és megfullad.

A WWF laoszi és kambodzsai szakemberei a közelmúltban mérték fel a delfinek előfordulását a térségben, és megállapították, hogy a Mekong laoszi–kambodzsai határszakaszán felére csökkent a delfinek száma, azaz a korábbi hat egyedből már csak három létezik. Igen kicsi a remény a helyzet visszafordítására, e kicsiny csoport már nem életképes. A szakemberek szerint túl kevés szaporodásra alkalmas pár létezik ahhoz, hogy a populáció tovább éljen, ezért Laoszban az iravádi kúposfejű delfin kihaltnak tekinthető.

A delfinek kipusztulásának egyik fő oka az eresztőhálós halászat – állítja a WWF. A kúposfejű delfinek gyakran gabalyodnak bele az ilyen hálókba, és megfulladnak. Az eresztőháló használatát megtiltották Kambodzsában, ahol mintegy 80 kúposfejű delfin él még, Laoszban azonban ez nem történt meg. A szervezet azt követeli, hogy azonnal tiltsák be az eresztőhálót a Mekongon – mondta Amphone Phommachak, a WWF dél-laoszi koordinátora.

Az édes- és sós vízi életmódra egyaránt képes kúposfejű delfinek Dél- és Délkelet-Ázsia tengerpart menti régióiban, valamint három folyóban, a Mekongban, a mianmari Ajejarvádiban (régi nevén Iravádiban) és az indonéziai Borneón folyó Mahakamban fordulnak elő, összesen mintegy 6 ezer példány él a becslések szerint. A Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja.

hírdetés
hírdetés