Tagadja az OKF, hogy rossz lenne a tűzoltók ruhája és, hogy emiatt történt volna bármiféle baleset. Feltehetőleg van némi probléma a lánglovagok felszerelésével, hisz nem épp a legmodernebb cuccokban kockáztatják nap mint nap az életüket, de, hogy az igazság az új R13-as ruháról aligha fog kiderülni az szinte biztosra vehető.

Tagadja az OKF, hogy rossz lenne a tűzoltók ruhája és, hogy emiatt történt volna bármiféle baleset. Feltehetőleg van némi probléma a lánglovagok felszerelésével, hisz nem épp a legmodernebb cuccokban kockáztatják nap mint nap az életüket, de, hogy az igazság az új R13-as ruháról aligha fog kiderülni az szinte biztosra vehető.

 

Az Index két, egymástól független tűzoltói forrásból úgy értesült, hogy néhány napja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két mátészalkai tűzoltó másodfokú égési sérüléseket szenvedett munka közben, mert – tűzoltói vélemények szerint legalábbis – nem volt megfelelő a ruházatuk anyaga. A Katasztrófavédelem ugyanakkor a megkeresésünkre adott egy egymondatos válaszában azt állítja, “az elmúlt napokban” nem volt ilyen tűzeset.

A cikk megjelenése után kiderült még szilveszter napján történt az eset Győrteleken. A szolgálatparancsnok égett meg legsúlyosabban, egyértelműen a rossz, új R13-as ruha miatt. Be volt öltözve, ennek ellenére a keze égett meg úgy, hogy hetekig táppénzen volt. Ez a forrásunk úgy tudja, két másik tűzoltó enyhébb, bőrpírszerű sérülést szenvedett. Azt is mondta, hogy a problémák ellenére életet mentettek a tűzoltók, egy embert ki kellett hozni a házból.

Egy győrteleki lakos a tűz szemtanújára hivatkozva azt mondta, hogy két tűzoltót a társaiknak ki kellett emelni munka közben a tűzből, mert rosszul lettek.

Sorra hagyják ott a szolgálatot a tűzoltók, mert elegük van az őket ellenségként kezelő, a szakmához semmit nem értő katasztrófavédelemből. Hihetetlen sztorik vonulás közben megtört tűzoltóautóról, vasvillával türelmetlenkedő helyiekről és nyakba akasztott falióráról.

Hogy baj van az új tűzoltóruhákkal, az nem újdonság. A tűzoltók és az állami irányítás közötti feszültség van nem is kicsi, hisz amikor az új védőruha próbáján bőrpírt szenvedett egy tesztelő tűzoltó, és azt mondta, hogy használhatatlan, mert szellőzés híján megfő benne az ember, akkor a véleményét figyelmen kívül hagyva is azt a ruhát rendelték meg utána.

Információink szerint azonban nem is csak a baleset ténye kavart vihart a tűzoltók körében, hanem az, hogy a hír körbement a szakmában, mégsem látta senki a hírekben a történeteket.
A vezetők állítólag megfenyegették a dolgozókat, hogy ha valaki kiszivárogtatja a hírt, akkor

A cikkében hivatkozott eset 2018. december 31-én, vagyis nem „pár nappal ezelőtt” történt. Győrtelken kigyulladt egy családi ház, amelynek egy teljes terjedelmében égő helyiségéből igyekeztek egy ott tartózkodó embert a lehető leggyorsabban kimenteni a helyszínre riasztott mátészalkai tűzoltók. A hatalmas hőterhelésnek kitett ingatlanban dolgozó egység három tűzoltója sérült meg. Ketten könnyebben – orvosi vizsgálat után szolgálatukat folytatták –, egy harmadik tűzoltó nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett a kezén. A minden körülményre kiterjedő vizsgálat során nem lehetett egyértelműen kideríteni, hogy a védőkesztyű milyen körülmények között került le kollégánk kezéről, ami miatt az égési sérülést elszenvedte. Könnyen belátható, a védőruhának semmilyen szerepe nem volt a sérülésében, hiszen a kezén sérült meg. Ugyancsak könnyen belátható az is, hogy semmilyen hírzárlat nem volt, és nincs az ügyben. Az állomány megfélemlítésével kapcsolatban közreadottakat pedig írói munkássága részének tekintjük, aminek a valósághoz semmi köze.-írta az OKF.

hírdetés
hírdetés