Értetlenül pislogó emberek, néhány kéretlen tanács a beszéded lassítása érdekében? Gyakran kapod meg másoktól, hogy “Ne hadarj, mert nem érteni, amit mondasz”, “Lassabban beszélj, hogy más is értse”? Ismerős a szituáció? Ha igen, akkor ez a cikk neked szól!

Értetlenül pislogó emberek, néhány kéretlen tanács a beszéded lassítása érdekében? Gyakran kapod meg másoktól, hogy “Ne hadarj, mert nem érteni, amit mondasz”, “Lassabban beszélj, hogy más is értse”? Ismerős a szituáció? Ha igen, akkor ez a cikk neked szól!

 

Előadni sosem könnyű, hiszen számos tényező nehezítheti a tökéletes előadást. Éppen ezért ne hagyd, hogy a beszéded gyors tempója is egy ilyen hátráltató tényező legyen! Ez roppant lényeges, mert a beszéded előadási sebessége nagyban befolyásolja a beszéded tartalmának célját, az üzenet érthetőségét és az előadás eredményességét egyaránt.

Van rendes sebessége a beszédnek?

Bármilyen hihetetlen, de van. Roppant egyszerűen ki is lehet számolni a beszéd megfelelő sebességét. Ehhez nincs is szükséged másra, mint hogy mérd le a beszéded idejét az első szótól az utolsóig, és számold meg, hogy hány szóból is áll az egész. Ha ez a két adat a rendelkezésedre áll, akkor nincs más teendőd, mint a szavak számát elosztani a beszéd perceinek a számával.

A szavaid mennyiségét különböző programokkal tudod megszámolni, majd ha ezt elosztod az idővel, mondjuk legyen 4 és fél perc, akkor megkapsz egy értéket, ami azt jelenti, hogy milyen gyorsan mondod el (wpm a jelölése). Átlagban elmondható, hogy egy előadás percenként 100-150 wpm-et tartalmaz, ami mondjuk rádiófelvételek esetén 150-160-as értéket képvisel.

Nagyon jól magaddal ragadhatod a közönséget, ha a címet nem hadarod el, hanem inkább lelassítod a szavaidat, hiszen ezzel jobban az emberek emlékezetébe vésed a mondanivalód.

 

Mindenki máshogy csinálja

Nem lehet egy mindenkinél bevált átlagot bevezetni a beszéd gyorsaságával kapcsolatban, ám mégis, úgy 150-200 szó közötti érték az, ami percenkénti viszonylatban ideális lehet. Ehhez számos TEDx előadó beszéde szolgált kutatási alapul, ami alapján elmondható, hogy átlagosan 173 szót mondtak ki 1 perc alatt.

A beszéded sebességét nagyban befolyásolják a személyes tényezők, mint amilyenek a temperamentum, a környezet, a szülők, neveltetés, a kultúra, ahonnan jössz, és nem mellesleg a barátaid is. Sőt, az aktuális lelkiállapot is nagyon sokat nyom a latba, mivel aki idegesebb, az érezhetően gyorsabban beszél, mint nyugodt társai. Ellenben a fáradtság és az alkoholfogyasztás többnyire lassabb, komótosabb beszédet eredményez.

A lassabb, több szünettel tarkított beszéd könnyebben befogadható a közönség számára, így az üzenet nagyobb valószínűséggel ér célba. Ugyanígy a hatásszünetet is hatékonyan alkalmazhatjuk, hogy legyen ideje a közönségnek arra, hogy feldolgozza a hallottakat.

Váltogasd!

A beszéd folyamán érdemes váltogatni az előadás sebességét, ami azt jelenti, hogy az általánosabb résznél tempósan mondod az adatokat, az izgalom fokozása végett pedig sietteted a történést. Ehhez képest a fontos részeknél lassíts és hagyd, hogy követhessenek és felfogják a mondandód lényegét!

A beszéded tempóját pedig legjobban csak te tudod kontrollálni, így érdemes kiemelt figyelmet szentelni neki!

hírdetés
hírdetés