Nem is tudom hanyadik embertől hallom, hogy Coach képzésre jár és majd emberek életét fogja jobbá tenni. De mégis mi a fenét csinál egy Coach? Továbbmegyek… Ki képzi a Coachot?

Nem is tudom hanyadik embertől hallom, hogy Coach képzésre jár és majd emberek életét fogja jobbá tenni. De mégis mi a fenét csinál egy Coach? Továbbmegyek… Ki képzi a Coachot?

Supervizor coach, business coach, életvezetési coach, meg ki tudja még milyen Coach? Végeztem egy kis kutatást, mert nem tudtam úgy ágyba bújni ma este, hogy nem tudom, vajon mit is csinál egy ilyen szakember? Felmerült bennem, hogy ez angolul a távolsági busz. Vagy az edző. A következőre jutottam. Magánéleti és baráti kapcsolatok rendezése, szerepek helyreállítása, életfeladatok elemzése és helyes útra terelés, időmenedzselés, szervezés készségének tanítása, lelki egyensúly elérésének segítése. Hatékony karriermenedzsment elérésében való közreműködés, célok meghatározása, álláskeresés, pályamódosítás, önmegvalósítás.

Tehát nagyjából mindenre megtanít, amit egy egészséges felnőtt embernek nagyjából harminc éves korára meg kellene tanulnia az életben. Továbbá segít vezetni a vállalkozásunkat, illetve eligazít minket az önérvényesítés, hatékonyság, kapcsolatépítés mezsgyéjén is. A lista brutálisan hosszú. Véleményem szerint nem létezik olyan ember aki ennyi mindenben annyira szuperül otthon van, hogy azt zsíros órabérért majd jól megtanítja nekünk. De ami nálam kiverte a biztosítékot, hogy az életben kapott szerepek és feladatok megélése és ezeknek sikeres menedzselése is ott van minden egyes Coach zseni honlapján. Ez a XXI. század új vívmánya, hogy már nem a pszichológushoz kell menni, aki diplomás szakember révén rávezet minket a gyengeségeinkre és feloldja a bennünk lévő feszültséget, hogy hatékonyabbak legyünk? Most már a Coach-hoz kell menni, aki tulajdonképpen mindent tud az élet nagy dolgairól, mert elvégzett egy 120 órás képzést cirka félmillió forintért, ami után aztán megoldja a gondjainkat. És itt leszögezném, hogy számomra nem az a teljesen elveszett lélek ebben a generációban, aki képes bizalommal fordulni egy ilyen “szakember” felé és komoly összegeket kifizet neki, hogy olyan dolgokban segítse, amire ott a család, a barátok, az ügyvéd meg a könyvelő. Hanem az, aki szuper intelligensre taníttatja magát nem elhanyagolható összegekért, hogy ebből fizesse a napi betevőt. Nem tudom, hogy a digitalizált világ teszi-e ezt velünk, hogy annyira elvesztek az emberi kapcsolatok, hogy alapvető emberi kapcsolatrendszerrel és szeretettel megoldható gondokat pénzzé lehet tenni, vagy csak a társadalom butul ilyen eszeveszett tempóban. Mindenesetre a felfedezés megdöbbentő. Tehát mondhatjuk, hogy egyszakma épült az emberi butaságra? Innentől akkor bármi, de tényleg bármi gondunk akad az életben, nem kell kétségbe esnünk, mert tula

(Bánrévi Lili)

hírdetés
hírdetés