Azok számára szól ez a cikkünk, akik nem rendelkeznek kerttel, hanem csak egy kis erkéllyel vagy terasszal, de azért szeretnék lehetőségeikhez mérten benövényesíteni azt, illetve minél inkább megnövelni a személyes életterüket.

Azok számára szól ez a cikkünk, akik nem rendelkeznek kerttel, hanem csak egy kis erkéllyel vagy terasszal, de azért szeretnék lehetőségeikhez mérten benövényesíteni azt, illetve minél inkább megnövelni a személyes életterüket.

 

Varázsoljunk kertet a teraszunkbólElvonulás színtere

Ha nem túl nagy a lakás, legyen a terasz vagy az erkély a kikapcsolódás helyszíne, ahová félre tudunk vonulni egy kávé és egy könyv társaságában vagy akár csak a kilátásban gyönyörködni.

A teraszunkat érdemes úgy kialakítani, hogy alkalmas legyen kisebb baráti összejövetelek tartására, vendégvárásra. Ehhez mindenképpen helyhez mért, praktikus bútorokra van szükség, olyanokra, amelyeket akár kertben is el tudunk képzelni.

Ha a családban lakozik egy ezermester, kerti raklapokból ti magatok is összeállíthattok csinos és sokféle igényt kielégítő bútorokat. Viszont fontos, hogy ehhez meglegyenek a megfelelő kerti szerszámok.

Esti kiülésekhez ajánlatos valamilyen kellemes kültéri világítást beszerelni, pl. egy visszafogottabb égősort. Valamint a kerti bútor kiegészítéseként mindig jól jön néhány örökzöld növény, amelyek a hidegebb hónapokat sem sínylik meg.

Gyereksarok a kisebbeknek

Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is lehet egy kis részt lekerekíteni az erkélyből vagy teraszból, ami nagyon hasznosnak bizonyul, ha éppen rossz idő van, vagy nincs idő egy hosszabb játszóterezéshez.

Nem kell komoly dolgokra gondolni, elég egy kis játékkuckó vagy egy homokozó. Ez utóbbiak már tetővel együtt kaphatók, így amikor nincs rá szükség, elegendő lefedni. Ez több szempontból is praktikus. Egyrészt nem kerül bele piszok, másrészt az erkélyt is könnyebb takarítani.

A homokozó helyett fel lehet állítani egy kisebb indián vagy bármilyen játszósátrat is. A legtöbb gyerek imád kuckósat játszani, és ezek a sátrak elszaparált részt biztosítanak nekik az önálló játékhoz. Úgy érezhetik magukat, mintha ott se lennének, mi pedig nyugodtan, fél szemmel is figyelemmel kísérhetjük ténykedéseiket.

Kert az erkélyen

A legszembetűnőbb változást a terasz vagy az erkély benövényesítése jelenti. Nem kell mindent egyszerre megoldani, apróbb lépésekben is csodálatos változásokat érhetünk el. Először javasolt néhány készen vett virág ládákba való átültetése, hogy aztán megnézzük, melyik növény, hol tűri jobban az adott időjárást.

Aztán próbálkozhatunk különböző zöldségek palántázásával. Helyszűke miatt mély gyökereket eresztő növényekben nem gondolkodhatunk, de még így is jó széles a termékpaletta. Nagyon kedvelik a balkonládákat a paradicsom, paprika, a folyton termő eper, különösen, ha napos oldalon tároljuk őket. Az árnyékosabb helyekre rakhatunk uborkát, retket, sóskát, spenótot.

A szó pozitív értelmében leginkább igénytelennek mondott növények a fűszer- és gyógynövények. Őket a legnagyobb eséllyel is bátran tudjuk erkélyen nevelgetni, nagy valószínűséggel bőséges eredményt fognak produkálni, és több hónapra biztosítják a főzéseinkhez a hozzávalókat.

hírdetés
hírdetés