Véget ért a Golgota kálváriája, a magyar kormány 3 milliárd forintért végül megvette Pákh Imre műgyűjtőtől Munkácsy Mihály festményét, és a debreceni Déri Múzeumbab marad – ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jelentette be az Országház Munkácsy termében.

Véget ért a Golgota kálváriája, a magyar kormány 3 milliárd forintért végül megvette Pákh Imre műgyűjtőtől Munkácsy Mihály festményét, és a debreceni Déri Múzeumbab marad – ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jelentette be az Országház Munkácsy termében.

 

A magyar állam tulajdonába került Munkácsy Mihály Golgotája, 3 milliárd forintért vásárolta meg a kormány a tulajdonos Pákh Imre amerikai-magyar milliárdos műgyűjtőtől – ezt a mai kormányülés szünetében, az Országház Munkácsy termében jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kósa Lajossal és Papp László debreceni polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

 

Fontos hír a magyar kultúra kedvelőinek és a Munkácsy rajongóknak, az az országnak és Debrecennek is fontos – mondta a miniszter, aki felidézte, hogy volt olyan vélemény, hogy a Golgota Rembrandt Éjjeli őrjáratához fogható alkotás.

A kép megvásárlásának jelentősége azért is nagy, mert az elmúlt években többször is Kanadába vitték, valamint egy ideig le volt takarva – fogalmazott a miniszter a sajtótájékoztatón.

Erre a letakarásba akkor került sor, amikor a Golgotát hirtelen védetté nyílvánították L.Simon Lászlóék a Forster Központ segédletével, hogy Pákh Imre ne tudja eladni azt más vevőnek. Pákh ekkor ezt mondta.

A Golgotát igen letakartattam, egy lopott festménnyel ne büszkélkedjen senki, ne állítsa ki senki.- mondta Pákh Imre az Esti Újságnak, anno.

A magyar állam a kért 10 millió eurot nem akarta kifizetni és Pákh nevetséges alacsony ajánlatot kapott L.Simonéktól a Munkácsy képre. Így lett a Golgota megvételéből per , amit úgy nyert meg az állammal szemben a nemrég elhunyt Dr.Holló Gábor ügyvéd és társa Dr. Érdi Zsolt, hogy a bíróság kimondta az állam visszaélt a hatalmával, az erejével és csak azért nyílvánították védetté a képet nehogy másnak adja el Pákh a Golgotát.

Gulyás Gergely hozzátette: örül annak, hogy Magyarország, azon belül pedig Debrecen ad a jövőben otthont az állami tulajdonban álló festménynek.

Munkácsy Golgotája a Krisztus-trilógia harmadik festménye. A bibliai történések sorrendjében az első kép a Krisztus Pilátus előtt, ez a kanadai Art Hamilton tulajdonában volt, de az MNB 2015-ben megvásárolta. A második darab az Ecce Homo, mely a debreceni Déri Múzeum tulajdona, míg a Golgota Pákh Imre műgyűjtőé volt eddig. Az alkotó Munkácsy soha nem látta egymás mellett három festményt.

A debreceni Déri Múzeum Munkácsy termét 2015. május 20-án nyitották meg a látogatók előtt. Itt újra együtt volt látható a trilógia.

 

 

hírdetés
hírdetés