Nem csupán az I. kerület polgármestere és családja, illetve számos Fidesz-közeli fontos ember, de Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is kedvezményes árat fizet az önkormányzati bérlakásáért alig 71 ezret havonta.

Nem csupán az I. kerület polgármestere és családja, illetve számos Fidesz-közeli fontos ember, de Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is kedvezményes árat fizet az önkormányzati bérlakásáért alig 71 ezret havonta.

 

A legmagyarabb Habsburgnak is nevezett József nádor ükunokája a Várnegyed előkelő részén, a Halászbástyához közeli Országház utcában, egy felújított műemlék épületben bérel egy 117 négyzetméteres önkormányzati lakást: csupán 71 ezer forintért.

Az utcában, illetve a környéken hasonló méretű lakásokért akár a főherceg részére megállapított bérleti díj tízszeresét is elkérhetik.

A Habsburg-Lotharingiai Mihály által fizetett 71 ezer forintos havi bérleti díjért piaci alapon egyetlen lakást sem kínálnak bérlésre az I. kerületben.

A főherceg néhány éve azzal került be a hírekbe, hogy Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt vadászott Soponyán, amely során 913 fácánt lőttek ki.

Lázár Jánost és a főherceget egyébként nemcsak a vadászat, hanem az üzlet is összeköti. A volt miniszter tavalyi vagyonnyilatkozatából derült ki, hogy tízszázalékos tulajdonrésze van az osztrák–liechtensteini milliárdos Max Turnauer cégében, a Divatcsarnok Projekt Zrt.-ben. Ennek a társaságnak az igazgatótanácsi tagja Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg. A cég tulajdonában van a budapesti Paulay utca 52. szám alatti épület – írja a 24.hu.

 

A Budavári Önkormányzatnak semmilyen befolyása nem volt Habsburg-Lotharingiai Mihály lakásbérleti jogviszonyára, a bérleti joghoz magánforgalomban, cserével jutott hozzá. A Lakástörvény alapján a mindenkori bérlő az önkormányzati lakás bérleti jogát másik ingatlan bérleti vagy tulajdonjogára elcserélheti, ebbe az önkormányzatnak érdemi beleszólása nincs. Az I. kerületi bérlakások bérleti díját – mely lényegi különbséget nem mutat a többi fővárosi kerületi bérlakás díjához képest – jogszabály határozza meg, ami minden bérlőre egyformán érvényes.

A kerületben egyébként lakásbérleti jogviszonyt csere vagy pályázat útján lehet létesíteni. A pályázati eljárás során a döntés nem polgármesteri, hanem bizottsági és képviselő-testületi hatáskörbe tartozik

 

hírdetés
hírdetés