Szivárog és gyorsan fogy levegő a Nemzetközi Űrállomás orosz részlegéből, és egyelőre nem sikerült kijavítani a hibát. A baj nagy.

Szivárog és gyorsan fogy levegő a Nemzetközi Űrállomás orosz részlegéből, és egyelőre nem sikerült kijavítani a hibát. A baj nagy.

 

A szakértők azt fontolgatják, hogy lezárják a hibás részleget, de ennek is van veszélye nem is kevés.

A szivárgás valószínűleg a Zvezda modulon van, de nem tudják, hogy pontosan hol.
Augusztusban már egyszer felfedeztek egy 4,5 centiméter átmérőjű rést, de azt akkor befoltozták, anélkül, hogy megtudták volna, mitől keletkezett.Később, októberben aztán észrevették azt, hogy van egy másik lék is, amelyet azonban még nem sikerült megtalálniuk. Novemberben már egy űrsétát is végrehajtottak a szivárgás helyének felderítésére, de ez eredménytelen volt.

Ha az űrhajósok és a földi irányítóközpont arra jutna, hogy le kell zárni a szivárgó részleget, akkor ez az egész űrállomást és minden ott dolgozó űrhajós tevékenységét érintené.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat közölte, hogy az ISS-en senki sincs veszélyben. Jelenleg a két oroszon kozmonaután kívül négy amerikai és egy japán űrhajós tartózkodik az állomáson.

A Russia Today nemrég arról írt, hogy az oroszok földi irányítóközpontja arra kérte a kozmonautákat: kettőzzék meg az erőfeszítéseiket és találják meg mielőbb a léket, mert a Földről ennek a problémának a megoldásában nem fognak tudni segíteni.

Egyes szakértők szerint a szivárgás azt jelzi, hogy a Nemzetközi Űrállomás felett „eljárt az idő”, és emiatt érdemes lenne újabb űrállomás(okat) építeni.

( Horváth Szabolcs )

hírdetés
hírdetés