Brutális büntetést, 30 évet kapott a Szegedi Törvényszéken az a német férfi, aki szíven lőtte adósát az M5-ös autópályán, egy másik férfit pedig életveszélyesen megsebesített. A férfi legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadlábra feltételesen. A bíróság a szabadságvesztés mellett tíz évre kiutasította a férfit Magyarország területéről.

Brutális büntetést, 30 évet kapott a Szegedi Törvényszéken az a német férfi, aki szíven lőtte adósát az M5-ös autópályán, egy másik férfit pedig életveszélyesen megsebesített. A férfi legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadlábra feltételesen. A bíróság a szabadságvesztés mellett tíz évre kiutasította a férfit Magyarország területéről.

 

A német állampolgársággal rendelkező vádlott korábban ismerkedett meg a bolgár férfival. Segített neki Ausztriába költözni, munkát keresett részére és kölcsönt is adott neki. Mivel a kölcsönt nem kapta vissza, a viszony kettejük között megromlott, és a vádlott mikor megtudta, hogy a sértett hazaindul Bulgáriába, elhatározta, hogy követi és egy alkalmas pillanatban megöli őt.

Magához vette az engedély nélkül tartott lőfegyverét, majd ismerve a sértett utazási szokásait  lakóhelyéről Hegyeshalomra, a magyar-osztrák határra hajtott. A vádlott szándéka az volt, hogy a sértettet a határon bevárja, majd őt követi mindaddig, amíg tervét végre nem tudja hajtani.

A sértett este 11 körül érkezett meg a határra, majd miután autópálya-matricát váltott, átlépett Magyarország területére, és az autópályán haladt Röszke irányába. A sértettel utazott a munkatársa, egy osztrák állampolgárságú férfi is. A sértett, mivel fáradtsága miatt pihenni akart, már másnap 3 órakor megállt az M5 autópálya csengelei pihenőjénél, ahol miután leparkolt, utastársával együtt elaludt.

A német férfi is megállt a pihenőnél, autóját úgy állítva le egy kamion mögött, hogy azt a sértett ne észlelhesse. A vádlott miután meggyőződött, hogy a sértett elaludt, magához vette a pisztolyát, fejére sapkát, kezére kesztyűt húzott, és a sértett autójához sétált. Ezt követően bekopogott az autó vezető felőli oldalán, mire az ott alvó sértett felriadt, és felismerte a vádlottat. A sértett a slusszkulcshoz nyúlt, és megpróbált az autót elindítva a helyszínről elmenekülni.

A német állampolgárságú vádlott amikor ezt észlelte, azonnal lőni kezdett. Öt  lövés a bolgár férfit, míg két lövés az osztrák férfit találta el. A bolgár férfit érő lövések egyike a szívbe hatolt, de még annyi ereje a sértettnek maradt, hogy az autót elindítsa, és azzal a pihenőből kihajtson. Mintegy 100-150 méter megtételét követően, már az autópálya leálló sávjában megállt, és a helyszínen az életét vesztette. Utastársa életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A német férfi a helyszínről elhajtott, de másnap este a nemzetközi bűnügyi együttműködés keretében, az európai ügyészi szerv, az Eurojust által koordinált német-osztrák-magyar ügyészi szervek összehangolt munkájának eredményeképpen sikerült elfogni, majd a magyar hatóságok elé állítani.

A török származású férfi elismerte, hogy szándékosan végzett a bolgár férfival, azt azonban tagadta, hogy a mellette ülő férfival is végezni akart volna. Azt állította, hogy a kesztyűje beszorult a pisztoly ravaszába, és azért sült el a fegyvere többször is. Tóth Tibor tanácsvezetőt azonban nem hatotta meg a szokatlan érvelés. A bíró szerint a férfi előre készült a gyilkosságra, és szándékosan, célzottan adta le az összes lövést. Ezt támasztják elő a férfi korábbi vallomási és a szakértői vizsgálatok is.

Az ügyész tudomásul vette a döntést. A férfi és védője azonban eltérő minősítésért és a büntetés enyhítéséért fellebbezett. Továbbra is azt szeretnék elérni, hogy a bíróság az emberölés alapesetét állapítsa meg, aminek a büntetési tétele csak 5-től 15 évig terjed.

A török származású vádlott állítólag gyógyíthatatlan beteg, s azt se tudni itt vagy Németországban akarja majd a büntetését letölteni, ahol jóval jobbak a börtönviszonyok, mint Magyarországon.

 

hírdetés
hírdetés