Lépcsőzetes kifizetéssel, összesen mintegy 100 milliárd forintot fordítanak az új honvédségi német Airbus helikopterek beszerzésére. A HM a legkisebb és legolcsóbb gépeket rendelte meg, amelyet a németek főként hegyimentésre használnak.

 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter közölte az Airbusszal kötöttek végül szerződést. Elmondása szerint részletes piackutatást végeztek, ami nem csak a gépek típusára, hanem logisztikájukra, kiszolgálásuk biztosítására is kiterjedt. Az aláírt szerződés a húsz helikopter megvásárlásán túl ötven pilóta kiképzését, a pótalkatrészeket, valamint a technikai, műszaki személyzet felkészítését is tartalmazza.

 

A miniszter szerint a 20 új könnyű, többcélú H145M típusú helikopter a pilótán kívül kilenc ember szállítására alkalmas. Alkalmazhatók kiképzésre, felderítésre, kutatásra, mentésre, harcászati feladatokra, tűztámogatásra is.

 

Benkő azt is elmondta, hogy a meglévő Mi-8-as, Mi-17-es helikoptereket amíg lehet, a rendszerben tartják és nagyjából 2022-2024-ig használni fogják őket.

 

hírdetés
hírdetés