Különleges ember volt, és különlegesen búcsúztatták Bécsben a Forma–1-es pilótát, aki 43 évvel élte túl halála napját.

Különleges ember volt, és különlegesen búcsúztatták Bécsben a Forma–1-es pilótát, aki 43 évvel élte túl halála napját.

 

12 fok, szakadó eső, 250 méteres sor – ez fogadott Bécsben, ahol Niki Laudát, a háromszoros Forma–1-es világbajnokot búcsúztatták. Az egyik osztrák lap nem hagyhatta ki, az ég is siratja a feledhetetlen bajnokot.

 

Május huszadikán, múlt hétfőn halt meg emlékezetes balesetének szövődményei miatt. 1976-ban maradt ott majdnem a Nürburgringen, égő autóból húzták ki, végül hetven év jutott neki. Tavaly augusztus óta már nem lépett a nyilvánosság elé, egy átlagos nátha komolyra fordult, és Lauda tüdőátültetésen esett át – végül a betegség legyőzte őt.

 

A legnagyobb templom, a Stephansdom bejáratáig kanyargott a sor, itt ravatalozták fel Laudát.  A koporsó tetején Lauda bukósisakja hevert, özvegye, Birgit tette oda még reggel. A koporsó mellett koszorúk sorakoztak, egy-egy a gyerekeitől és a feleségétől. Michael Schumacher családja is küldött egyet, csak annyi volt rajta – reméli, egyszer még találkoznak.

Deine Schumis – csak ennyit írtak mellé.

 

Itt volt Lauda temetésén Arturo Merzario is, az egyik versenyző, aki kihúzta anno Laudát a lángok közül, vagyis megmentette az életét. Arról a napról is kérdezték, persze.

 

Rendhagyó volt, hogy a pap a német után angolul is bemutatkozott, illetve elmondta, kik ülnek a sorokban, az pedig még inkább egyedi volt, hogy popdallal kezdődött a mise, noha jelezték előre, hogy Lauda kedvelt számai elhangzanak majd.

 

A volt kollégák közül Prost kapott először szerepet, a Bibliából olvasott fel egy rövid, egyperces szöveget.

 

A plébános, Anton Faber Laudáról beszélt, a balesetéről, hogy élet-halál között volt, illetve az 1991-es légibalesetről, amikor Lauda légitársaságának gépén több mint 200 ember vesztette életét. A versenyző a legnehezebb órákban is kitartott, azonnal a bangkoki helyszínre utazott, ott akart lenni mindenkivel.

 

Mindig nyert, csak a betegségével szemben veszített – fejezte be Faber.

hírdetés
hírdetés