Már buktak a bankok. A Fővárosi Törvényszéken folyó devizahiteles perekben 35 pénzintézet közül 19 formailag hibás, pdf formátumban nyújtotta be a keresetét. Így máris elbukták a bizonyítási lehetőséget a bankok egy része, mert megsértették az eljárási szabályokat.

A bíróság szerint ugyanis  a pdf fájlok nem “szerkesztett formátumúak”, ezért formailag hibás volt több bank keresetlevele. Mivel a bíróság gyorsan akarja tárgyalni az ügyeket, a pénzintézetek nem kaptak lehetőséget hiánypótlásra, azaz csak egyszer próbálkozhattak.
A bankok devizahiteles perei pénteken indulnak. Elsőként egy kisebb szereplő, a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet áll először bíróság elé, hogy bizonyítsa, nem jártak el tisztességtelenül, amikor egyoldalúan módosították a devizahitel-szerződéseket.

A perek tétje nem kicsi, hisz amennyiben a bankok nem tudják bebizonyítani igazukat, akár 900 milliárd forintot is veszíthetnek.
A Parlament július 4-én szavazta meg az adósmentő jogszabályt, amely szerint a hitelintézeteknek kell igazolniuk, hogy tisztességesen jártak el a kölcsönszerződéseknél, illetve akkor is, amikor egyoldalúan emelték a kamatot vagy a költségeket.

hírdetés
hírdetés