Nagy bajban a MOL vezére úgy tűnik. Az Európai Unió bírósága szerint Hernádi Zsoltot ki kellett volna adni Horvátországnak, ahol súlyos korrupciós üggyel vádolják és büntetőpere  el is kezdődött már a MOL vezér távollétében.

Az Európai Bíróság a Mol elnök-vezérigazgatójának körözési ügyéről adott ki közleményt, mert megállapították: az európai elfogatóparancs végrehajtását nem tagadhatja meg egyetlen nemzeti hatóság sem. Így Magyarország sem, de a horvát kéréseket rendre lesöpörte az asztalról Polt Péter és az általa vezetett ügyészség.

Az ügy egészen 2009-ig nyúlik vissza: amikor Ivo Sanader horvát kormányfő megbukott, párttársai pedig több ügyben is perbe fogták. Azzal is meggyanúsították, hogy regnálása idején a magyar MOL megvesztegette, amikor irányítási jogokat kapott a horvát INA olajvállalatban. A büntetőeljárás során a horvát állam európai elfogatóparancsot adott ki Hernádi ellen, amit Magyarország nem teljesített egyszer sem.

Sőt trükköztünk, hogy védjük a MOL vezérét. A magyar hatóságok ugyanis feljelentésként értelmezték a körözést, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig megvizsgálta az ügyet, de nem talált bűncselekményre utaló nyomokat. Hernádit tehát nem adták ki Horvátországnak, amit déli szomszédaink nehezményeztek, ezért az Európai Bírósághoz fordultak. Bár más magyar állampolgár kiadatási ügyében azért ennyire nem szokott kardoskodni a vádhatóság, sajnos.

A EB most arra jutott, hogy a magyar hatóság nem tagadhatta volna meg a kiadatást azon az alapon, hogy ő maga megvizsgálta az ügyet, ha az érintett állampolgárt (jelen esetben a Mol vezérigazgatóját) csak tanúként hallgatta meg egy ismeretlen tettes ellen folyó eljárásban. Ráaádsul menet közben sem lehet ügyet indítani hasonló vádakkal az érintett ellen, hisz a horvát hatóságok már rég nyomoztak az ügyben. A trükk tehát nem jött be gy azt sem mondhatjuk, hogy ügyes volt. Időhúzásnak jó volt de Hernádi így már aligha hagyhatja el Magyarországot nagy nyugalomban, még diplomata útlevéllel sem, hisz bármikor,bárhol letartóztathatják.

 

 

hírdetés
hírdetés