A kormány  úgy döntött, hogy összesen 79,4 milliárd forintot bocsát a kórházak részére egészségügyi fejlesztések megvalósítása és az adósságállomány csökkentése érdekében – közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón. 

A kormány  úgy döntött, hogy összesen 79,4 milliárd forintot bocsát a kórházak részére egészségügyi fejlesztések megvalósítása és az adósságállomány csökkentése érdekében – közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón. 

 

Gulyás Gergely kifejtette, a kormányzati finanszírozási csomagból 36,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi korszerűsítési célokra. Ez azt jelenti, hogy a kormány a járóbeteg-ellátás finanszírozását 15,7 milliárd forinttal növeli, így azokat az ellátásokat is száz százalékban támogatják, amelyek eddig a teljesítményvolumen-korlát feletti részként nem, vagy csak részben voltak elszámolhatóak. A fekvőbeteg-ellátásban 17,7 milliárd forintot biztosít a kabinet, ami szintén az előbbi korlát feletti ellátások fedezetét szolgálja – tette hozzá. Kiemelte, a kormány emellett további 3,15 milliárd forintot fordít arra, hogy a jelenleginél szélesebb körben legyen lehetőség a genetikai hibák kiküszöbölésére szolgáló gyógyszerek beszerzésére.

A tárcavezető hangsúlyozta, ez az eddigiektől eltérő formában valósul majd meg, mivel a kormány nem átvállalja majd az intézmények adósságát, hanem arról központosítottan maga kíván tárgyalni, minden esetben meggyőződve a kiszámlázott szolgáltatások indokoltságáról.

Kitért arra is, a Pénzügyminisztérium pénzügyi felügyelőt rendelt ki ahhoz a 13 egészségügyi intézményhez, amelynek a legrosszabbnak látták a gazdasági helyzetét.

Hangsúlyozta, a kormány célja, hogy elkerülje a hasonló helyzeteket, ezt pedig kész a teljesítményvolumen-korlát jelenlegitől eltérő meghatározásával és a gazdálkodási szabályok szigorúbb betartatásával elérni. Lehet, hogy ez pluszforrásokat igényel, de nem szeretnék, ha évről évre a jelenlegihez hasonló helyzetek állnának elő – tette hozzá.

A miniszter beszámolt arról is: a kabinet szerint az oktatási kormányzat nem terjesztett elő olyan mértékű változtatásokat a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban, amelyek új jogszabály elfogadását indokolnák, ezért a változtatási javaslatokat egy törvénymódosító indítványban terjesztik a parlament elé. A részletek pontosítása a következő két hétben történik meg – fűzte hozzá.

Kérdésre elmondta, 10 milliárd forintos a differencia a kórházi beszállítók által jelzett 70 milliárd forintos hiány és a mostani kormányzati támogatás között, mivel a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátások számára biztosított finanszírozásemelés összesen 20 milliárd forint értékben tartozások kiegyenlítését is lehetővé teszi.

Gulyás Gergely jelezte, a kormány várhatóan még az idén dönt a jövő évi béremelésekről, így például a rendvédelmi szerveknél dolgozók fizetésemeléséről.

“Van, akinek jobban áll, ha tanult szöveget mond” – így válaszolt Gulyás Gergely arra a kérdésre, mit szól Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színész kormánypárti politikusokról szóló kritikájához.

Elődje, Lázár János Fidesszel szemben kritikus megszólalására vonatkozó kérdésre hangsúlyozta, egyetért azzal, hogy a kormány, illetve a Fidesznek lehetne hatékonyabb, frissebb kommunikációja a fiatalok felé, nagyobb mértékben kihasználva azokat a csatornákat, amelyeket ők használnak. Megjegyezte, új politikai helyzetet teremtett az, hogy az ellenzék a köztük lévő különbségek ellenére is képes összeállni, erre pedig újfajta politikai válaszokat kell adniuk.

Gulyás Gergely azzal ugyanakkor nem értett egyet Lázár Jánossal, hogy a Fidesz elvesztette volna az októberi önkormányzati választást. Úgy fogalmazott, a Fidesz pozíciókat vesztett, de összességében – bár korábban kiütéssel szokott nyerni – pontozással győzött.

A miniszter álhírnek nevezte, hogy a fideszes Simonka György, aki ellen bűnszervezetben elkövetett gazdasági bűncselekmények miatt emeltek vádat, elérte volna, hogy számára kedvezően változzon a bűnszervezet törvényi meghatározása. Gulyás Gergely szerint ennek éppen a vádemelés a teljes cáfolata. Mint mondta, a változtatás az eredeti jogalkotói szándékot tükrözi, vagyis hogy a szervezetnek hierarchikusan kell működnie, a bírósági gyakorlat azonban eddig ennél tágabban értelmezést követett.

A külügyi tárcához Gulyás Gergely tudomása szerint nem érkezett megkeresés Horvátországtól amiatt, hogy a miniszterelnök a Fidesz elnökségi üléséről olyan fotót tett közzé, amelynek hátterében egy Nagy-Magyarország térkép látható. Hozzátette: a Fidesz székháza 1905-ben épült, a térkép pedig, amely az akkori határokat mutatja, már az építéskor a falra került. A kommunisták ugyan eltakarták, de nem tették tönkre, így annak eredeti állapota az egész épületével együtt helyreállítható volt – mondta.

hírdetés
hírdetés