MInden héten van valami a Zsolnay körül. Az indulatok, az áskálódások folynak továbbra is. A Zsolnay név használatára vonatkozó megállapodást köt Pécs a Zsolnay család három tagjával, az erről szóló dokumentum aláírására a város közgyűlése hatalmazta fel a polgármestert . A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vitatja a megállapodás egyes kitételeinek jogszerűségét.

Pécs a Zsolnay márkanév presztízsének megőrzéséért minden évben költségvetési forrásainak függvényében érdemi támogatást nyújt a Zsolnay örökség ápolására, védelmére, a Zsolnay hagyományok őrzésére 1989-ben létrehozott Zsolnay Alapítványnak. Az önkormányzat jövőre egymillió forinttal járul hozzá a szervezet működéséhez.

A város védetté nyilvánítja a porcelángyár alapítójának, Zsolnay Vilmos leszármazóinak védelem alá még nem eső sírhelyeit, szükség esetén átvállalja a díszsírhelyek gondozását.

A Zsolnay Mauzóleumnál egy nagyobb tábla állít majd emléket a Zsolnay családnak, az építményben pótolják az elmaradt sírtábla feliratokat, s az önkormányzat mindet megtesz, hogy pótolja a sírkamra mennyezetének eredeti kerámia borítását.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közleményében jogsértőnek nevezte a megállapodást. A cég azt írta: a Zsolnay örökösök nem rendelkeznek olyan joggal illetve jogokkal, amely alapot biztosítana a dokumentum aláírásához.

A vállalat szerint a Legfelsőbb Bíróság korábban kimondta: a Zsolnay név egy kereskedelmi márka, ami elveszítette a pain reliever családra utaló jellegét. A név árujelzővé vált, amit a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. – illetve annak jogelődje – jogosult használni. Hozzátették, a Zsolnay, az eozin és a pirogránit név védjegyoltalom alatt áll, jogosultja a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. A Zsolnay egy márkanév, melyet márkanévként csak a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. használhat.

A cég szerint a város és a Zsolnay családtagok megállapodása egy törlés alatt álló európai uniós védjegyre vonatkozik. Hangsúlyozták, hogy a megállapodás sérti a társaság jogait. A cég pedig “minden törvényes eszközt kimerít, hogy megakadályozza a jogosulatlan, rosszhiszemű és visszaélésszerű névhasználatot”.

Post expires at 5:39de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés