Rendőrök és korábbi vezetőik töltötték meg hétfőn a vádlottak padját. Folytatódott a 2006-os tévészékházostromnál történtek miatt megvádolt 14 főrendőr pere. A tábornok vádlottak közül csak Gergényi Péter, volt budapesti rendőr-főkapitány engedte, hogy fotozzák.

Rendőrök és korábbi vezetőik töltötték meg hétfőn a vádlottak padját. Folytatódott a 2006-os tévészékházostromnál történtek miatt megvádolt 14 főrendőr pere. A tábornok vádlottak közül csak Gergényi Péter, volt budapesti rendőr-főkapitány engedte, hogy fotozzák.

A Fővárosi Ítélőtáblát ellepték a főrendőrök. Az ügyészség másodfokon mulasztás vagy parancsmegtagadás miatt ítélne el a 2006-os őszi zavargásokkal kapcsolatban mind a 14 rendőrt, akik közt sok a nyugdíjas. A kérdésekre szűkszavúan válaszolgató nyugalmazott és aktív tisztek ugyanakkor nem járultak hozzá, hogy fénykép készüljön róluk – ahogy Bene László, korábbi országos rendőrfőkapitány sem. Csak Gergényi Péter, a BRFK egykori főkapitánya nem tartott a fotósoktól.

A 14 vádlottra tavaly októberben első fokon enyhe ítéletet szabott ki a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa – Gergényi Péter volt BRFK-vezért megrovásban részesítették, elöljárói kötelezettség elmulasztása miatt. Megrovást kapott a tévészékház védelméért felelős, de azt a zavargások során embereivel önhatalmúan elhagyó negyedrendű vádlott, Mittó Károly helyszínparancsnok is – társaikat pedig elévülésre hivatkozva felmentették.
A büntetőper másodfokon folytatódott, amelyben felfüggesztett, de priusszal nem járó börtönbüntetést róna ki az érintettek többségére, köztük Gergényi Péter volt budapesti rendőr-főkapitányra, az ügy másodrendű vádlottjára is.
Csiha Gábor ügyész elmondta, a vádlottak szervezetlen fellépése hozzájárult ahhoz, hogy a tévészékház ostrománál csak pánikba esett, hiányos felszerelésű rendőrök védték ideig-óráig az épületet.

Az ötletszerű döntésekről tanúskodik az ügyet ismertető hatósági jelentés is. Az ügyész szerint a vádlottak amiatt is bűnösek, hogy saját hatáskörben később nem büntették meg az október 23-án már brutálisan fellépő, civileket verő rebiszeseket.

Nem lett következménye annak sem, hogy a rendőrök azonosító szám nélkül akcióztak.
Az ügyész lényegében azt rótta Gergényi Péter terhére: tudnia kellett volna, hogy a tévészékházhoz kirendelt Mittó Károly helyszínparancsnok nem hajtja végre az épület megvédésére vonatkozó parancsot – Gergényi mégsem tett érdemi intézkedéseket a parancs végrehajtásáért.

Gergényi felelősségét egyébként korábban Bene László, a mostani per elsőrendű vádlottja is elismerte. A volt rendőrfőkapitány ettől függetlenül 2006 novemberében Budapestért díjat kapott Demszky Gábor akkori főpolgármestertől – igaz, a kitüntetést öt évvel később visszavonták.
Csiha Gábor emellett Bene László elsőrendű vádlott és Dobozi József negyedrendű vádlott esetében új eljárást indítványozott, mivel esetükben szerinte fennáll a bűnpártolás gyanúja.

A vád egyik sarokköve a tavalyi bírósági ítéletben rejlő ellentmondás: a nem jogerős bírósági döntés több rendőr felmentésénél is az ügy elévülésére hivatkozott, de a több száz oldalas ítélet azt is megállapítja, hogy Bene László és társai gondatlanul elkövették a rájuk rótt bűncselekményt – a gondatlanságot viszont csak bűntényként és nem vétségként lehet elkövetni, aminek hosszabb az elévülési ideje.

Logikai buktatóra épített a védelem is: Bene László ügyvédje úgy érvelt, hogy a hivatali bűnpártolásnak még csak az elve sem merült fel az elsőfokú tárgyalás és ítélet során.
Ha az ügyészség szerint ez a bűncselekmény a két vádlott terhére róható, akkor ennek valamennyi vádlott esetében fel kellene merülnie, erre azonban az ügyész nem tett indítványt, bűnpártolást pedig nem lehet az elsőfokú ítéletben megállapított szabálytalanságokhoz kötni – jegyezte meg a védő.

Bene László és és Dobozi József ügyvédje végül védenceik felmentését kérték, a többi vádlott védője pedig az elsőfokú ítélet végleges elfogadását javasolta – az ötödrendű vádlott jogi képviselője ugyanakkor keményen nekiment a szerinte felülről diktált vádiratnak és a felső utasításokat teljesítő ügyészségnek. A büntetőper a jövő héten folytatódhat a Fővárosi Ítélőtáblán.

hírdetés
hírdetés