Egybehangzó hétfő esti brit médiaértesülések szerint egy volt orosz kémet kezelnek súlyos mérgezéses tünetekkel az angliai Salisbury városának kórházában.

Egybehangzó hétfő esti brit médiaértesülések szerint egy volt orosz kémet kezelnek súlyos mérgezéses tünetekkel az angliai Salisbury városának kórházában.

 

A területileg illetékes rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy a 66 éves férfit és 30-as éveiben járó nőismerősét eszméletlenül találták a város egyik bevásárlóközpontja előtt egy padon, és mindkettőjüket válságos állapotban kezelik a városi kórház intenzív osztályán.

A Wiltshire megyei rendőrség hétfő esti sajtótájékoztatója szerint a hatóságok még nem tudják, hogy bűncselekmény történt-e, de a nyomozást vezető tiszt hangsúlyozta, hogy az incidenst nem terrorellenes eljárás keretében vizsgálják.

Egyöntetű brit médiaértesülések szerinta férfi a brit külső hírszerzés (MI6) egy volt orosz ügynöke, Szergej Szkripal.Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese állítólag tíz éven át dolgozott a brit szolgálatnak, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től.

Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozott.

A brit sajtó akkori értesülései szerint a kémcsere keretében Oroszországból Amerikába távozók repülőgépe egy időre megállt a brit királyi légierő (RAF) Brize Norton-i támaszpontján, ahol a gépből “többen kiszálltak”.

A brit lapok korabeli beszámolói szerint – bár ezt hivatalos helyen azóta sem erősítették meg – köztük volt Szergej Szkripal is.

A hétfő esti brit rendőrségi sajtótájékoztató szerint egyelőre nem ismeretes, hogy a férfi és nőismerőse mitől lett súlyos beteg, de a vizsgálatot irányító tiszt elmondta, hogy a hatóságok “komoly incidensnek” minősítették a történteket.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap online kiadásának hétfő esti, forrásmegjelölés nélkül közölt értesülése szerinta hatóságok arra gyanakszanak, hogy a férfi és a nő egy Fentanyl nevű, fájdalomcsillapítókhoz használt, rendkívül erős hatású szintetikus szertől lett rosszul.

A rendőrség Salisbury városában kordonnal zárta le azt a területet, ahol a két embert eszméletlenül találták. Szemtanúk elmondása szerint a helyszínt teljes védőöltözetet viselő egységek nagynyomású vízsugárral tisztították.

A hétfő esti brit médiabeszámolók az esetet párhuzamba állítják a Litvinyenko-gyilkossággal.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, aki szembefordult az orosz kormánnyal és 2000-ben Londonba emigrált, 2006 novemberében, hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.

A mérgező anyagot a Scotland Yard szerint Litvinyenko teájába csempészték a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Nagy-Britanniában 2007-ben hivatalosan vádat emeltek a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérték kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta. Ezt diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország kapcsolatai azóta is mélyponton vannak.

 

hírdetés
hírdetés