E hét szerdán, szeptember 13-án reggel 9 órakor tartja hagyományos évadnyitó, az EU helyzetét és kilátásait értékelő beszédét az Európai Parlamentben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az EU jövőjével kapcsolatos német-francia reformelképzelések körvonalazódnak, illetve lezajlott Európa-szerte a nyilvános vita a bizottsági anyagokról, így Juncker a szerdai beszédében ezek “összerendezéséről”, illet személyes meglátásairól is beszél majd a hivatalos brüsszeli beharangozó szerint.

 

A Portfolio által is követendő beszédet minden évben kiemelt figyelem övezi, mert hagyományosan ez az értékelő beszéd indítja el az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal folytatandó párbeszédet, melynek nyomán a Bizottság előkészíti jövő évi munkaprogramját. Az idei beszédnek különös jelentőséget ad az, hogy a tagállamok történelmi válaszút előtt állnak: a politikai és gazdasági keretfeltételek számottevően változtak az utóbbi években, és az EU-nak megfelelő válaszintézkedéseket kell hoznia a sokféle kihívásra.

A Bizottság elnöke még március elején hozta nyilvánosságra ötféle lehetséges forgatókönyv javaslatát arra, hogy az EU-integráció milyen mederben haladjon tovább. Ez a szélsőséges visszalépéstől (csak a közös piac) a mostani állapothoz közeli fenntartásán át a néhány területen való előrelépésig, illetve a teljeskörű politikai unió felé való elmozdulásig mindent tartalmazott. Erre épültek rá aztán azok a vitaindító anyagok, amelyek egyes területeken járták körbe az EU előtt álló kihívásokat, (pl. globalizáció, szociális kihívások), illetve az ötféle integrációs modell mentén vázolták azt, hogy annak milyen EU-s költségvetési következményei lennének. Mindezek széleskörű vita generálását is célozták és az ezek során felmerült elképzeléseket továbbgondolva az Európa jövőjével kapcsolatos személyes meglátásait ismerteti majd beszédében Juncker. A beszéd várhatóan többek között a kereskedelempolitikát, az európai digitális stratégiát, az iparpolitikát és a demokrácia kérdéskörét fogja érinteni – áll a hivatalos brüsszeli összefoglalóban.

Az értékelő beszédet vita követi az Európai Parlament tagjaival, majd az esemény Juncker zárónyilatkozatával végződik.


A legutóbbi hírek szerint egyébként nincs teljeskörű egyetértés a németek és a franciák között sem arról, hogy az eurózónának külön tervezett büdzsé mérete .

hírdetés
hírdetés