Szerda hajnaltól elkezdődött a Lufthansa légitársaság pilótáinak sztrájkja. Több budapesti járat is kimarad.

Szerda hajnaltól elkezdődött a Lufthansa légitársaság pilótáinak sztrájkja. Több budapesti járat is kimarad.

A sztrájk miatt 876 járatot töröltek, ami mintegy százezer utazót érint. Kimarad négy Budapest és München, illetve négy Budapest és Frankfurt között közlekedő járatpár is.

A Lufthansa Csoport többi utasszállító tagját – Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines – nem érinti a munkabeszüntetés.

A társaság kedden a frankfurti munkaügyi bírósághoz fordult, a sztrájk jogellenességének megállapítását és megtiltását kérve, de a testület elutasította kérelmet, arra hivatkozva, hogy állami bíróság nem szólhat bele a kollektív szerződések kialakításának menetébe. A Lufthansa fellebbezett a döntés miatt, de a másodfokon eljáró hesseni tartományi munkaügyi bíróság is elutasította kérelmét.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával elkezdődött, 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings, illetve a Germanwings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl és munkaügyi közvetítő bevonását javasolja. A szakszervezet szerint az ajánlat a Lufthansa Csoport jelentős nyereségére tekintettel elfogadhatatlan.

A VC a bérek ügye mellett a korai nyugdíjazási rendszer átalakításával és a vállalatvezetés költségcsökkentési törekvéseivel kapcsolatban is konfliktusba került a Lufthansa . A tárgyalások először 2014 tavaszán rekedtek meg, azóta 13-szor sztrájkoltak a Lufthansa pilótái.

(Fotó: Getty)

hírdetés
hírdetés