Akkora a munkaerőhiány, hogy nincs elég dolgozó vasárnapra. Így a  vasárnapi boltzár  ismételt bevezetésére kérte Orbán Viktort a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Javaslatukban úgy vélik: a tilalom enyhítené a munkaerőhiányt. A kormány azonban nem tervezi a vasárnapi boltzár bevezetését. 

A miniszterelnöknek küldött levélben 2019-től javasolják a boltzárat a szakszervezeti vezetők, ha csak részlegesen is. Érvüket közgazdasági számításokkal és szociális érvekkel is próbálták alátámasztani. Emlékeztetnek, hogy bár az utóbbi két évben nőttek a bérek, az idei év végére fokozódhat a munkaerőhiány .

Úgy vélik, a nyár, illetve az iskolakezdés előtti bevásárlási hullám egyértelművé tette, hogy a fizikai munkakörökben kritikus a létszámhiány. Legalább tízezer ember kellene még a nagy látogatottságú áruházakba ahhoz, hogy a fogyasztás mértékével és a piac növekedésével arányos, az élelmiszer-biztonsági, munka- és fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelő kiszolgálásban részesüljön a lakosság.

A kormány azonban a vasárnapi boltzár ügyében nem tervez jogszabály-módosítást, nem tartja aktuálisnak a kérdést közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

 

hírdetés
hírdetés