Úgy tudjuk a Fidesz székház felújítását, s az állítólagos vandalizmus miatt okozott károkat , amelyek Kocsis Máté polgármester szerint súlyos tízmilliókra rúg,  milyen meglepő épp az a Market Zrt fogja helyreállítani, amely csak picit Fidesz közeli cég, hisz a Fradi stadiont a tervezett 10-12 milliárd helyett több 20 milliárd forintért épp ők  végezhették el. Aztán pár Fidesz vezette önkormányzat monstre beruházását is ők végezték el.  S amely cég többségi tulajdona épp a Videoton tulajához került nemrég.

A Market gyorsreagálású melós egysége azonban nem mert a Lendvay utcában megállni, bujkáltak a céges egyterű teherautóval. A rendőrség pedig nagy intenzitással kezdeményezi az eddig őrizetbe vett kőkemény vandál, garázda és veszélyes hat tüntető előzetes letartóztatását. A BRFK vezetője feltehetőleg rögtönítélő bírósághoz vinné a garázda elkövetőket de erre jelenleg nincs jogi lehetősége. Smárhalálbüntetés sincs Magyarországon.

 

Állítólag tízmilliós kár, betört ablakok, kidöntött kerítés, szétzúzott redőnyök – ez a vasárnapi, vandalizmusba torkolló tüntetés mérlege. No megaz,hogy röpke párnap alatt egy pici ügyből közel 20 ezer fős tüntetés kerekedett. Eredetileg az internetadó ellen szervezték a demonstrációt, de a házigazda, főszervező arra kért mindenkit, hogy vigyenek magukkal régi számítógép-alkatrészeket, ezekkel dobálták meg a Fidesz Lendvay utcai épületét. A rendőrség a vasárnap esti tüntetés után hat embert vett őrizetbe és vizsgálja az akkor készült felvételeket. Nos lesz mit, hisz rengeteg kamera van felszerelve a környéken. Kérdésmennyire használható felvételeket készítet a sok sok szerkezet. Mert ugye azért néha tuti becsusszant az olcsó gagyi kamera is, mert valahol kellett némi nyereséget produkálni szegény kivitelezőnek is.

Hangos üdvrivalgással fogadta a tömeg, amikor elkezdték dobálni a Fidesz Lendvay utcai székházát. A számítógép alkatrészekkel elsősorban az épület ablakait, leengedett redőnyeit célozták. Dobálózás közben volt, aki felállt a kerítésre és megpróbált felmászni az épületre. Közben újabb és újabb tüntetők érkeztek, hogy megdobják a székházat. Amelyik alkatrész nem talált célba, azt egy idősebb tüntető szedte össze és adta vissza, hogy újra megdobhassák vele az épületet. Aki nem tudott eldobni elég messzire, megkért egy magánál erősebbet, hogy vágja a székházhoz az alkatrészeket. Néhány perccel később a redőny már darabokban volt, többen pedig teljes erőből próbálták kidönteni a vaskerítést, ami egy idő után sikerült is a tüntetőknek.

A tömeg az újságírókat sem kímélte. A Híradó operatőrét többször megütötték, megrúgták. A kamerát is próbálták kiverni a kezéből. A Hír TV stábját pedig élő adásban is fenyegették. A felszerelésüket úgy megrongálták, hogy egy ideig nem is tudták folytatni az élő közvetítést. Legalábbis a kormánymédia ezt mondja, ezt szajkózza de a felvételeken mindez nem látszik. No meg valljuk be egy tüntetés során azért azt illik tudni, hogy némi atrocitás érheti a sajtóképviselőit, így főként azokat kell oda küldeni, akik profik. nem pedig egy leszerepelt kétes hírtv-st vagy épp közmédiást. Amúgy senki sem kérte őket,hogy épp oda álljanak a közvetítőautóval,hisz ez is lehet egy egyfajta provokáció a Hír TV stábjától. Már pedig ebben Császár fidesz nyalogatós riporter féle személy nagyon jó.
A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: még tart a károk összesítése, mintegy húsz megrongált ablakot számoltak össze, de tönkrement sok redőny és a kerítés is. Kocsis Máté úgy fogalmazott: a Fidesz tiszteletben tart minden véleményt, de a vandalizmust és az erőszakot elfogadhatatlannak tartják. “Nyitottak vagyunk minden vitára, de vitás kérdéseknek effajta elrendezési módját határozottan visszautasítjuk és erre kérjük azokat a politikai szervezeteket is, akik egyébként a hátterében jelen voltak, vagy olyan politikusokat is akik egyébként jelen voltak az itt zajló eseményeknél” – mondta Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Kocsis Máté hozzátette: a szervező, Gulyás Balázs a rendezvényt nem állíthatja be úgy, mintha az nem politikai indíttatású lett volna. Ő ugyanis a mai napig egy józsefvárosi önkormányzati intézmény felügyelőbizottságának tagja, szocialista delegáltként.

A főszervező és más ellenzéki megszólalók szerint provokátorok, illetve fociszurkolók keveredtek a tömegbe. A Híradó operatőre – annak ellenére, hogy többször bántalmazták – végig rögzítette a székházdobálást. A rendezvény főszervezője Gulyás Balázs maga is számítógép alkatrészeket dobált abban a videóban, amellyel az elmúlt napokban a tüntetést szervezte és arra biztatott mindenkit, hogy vigyenek magukkal hasonló eszközöket. Sokak szerint ez azt bizonyíthatja, hogy előre tervezett lehetett a vandál dobálózás.

A vandalizmusba torkollt tüntetés után a főszervező Gulyás Balázs által indított internetes oldalon azt írták, hogy provokátorok térítették el a tömeg egy részét. Több sajtóorgánum pedig azt írta, futball huligánok vandálkodtak a Fidesz-székháznál. A szurkolói tábor vezetői azonban rögtön elhatárolódtak a Lendvay utcában történtektől. A sajtóban megjelent videofelvételeken a tombolók többsége nem tűnik futball huligánnak. A résztvevők között viszonylag sok idős ember volt, továbbá nők, lányok, és fiatal fiúk is, akikről nem feltételezhető, hogy valamelyik szurkolói klub kemény magjához tartoznának.

A Lendvay utcában, a demonstrálók között egyébként ott volt egy kisebb társasággal Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere is. Az internetadó elleni tüntetésen jelen volt a Krétakör Alapítvány vezetője, Gulyás Márton is, aki a tüntetés főszervezőjével is egyeztetett.
A rendőrség a vasárnap esti tüntetés után hat embert vett őrizetbe. Ők a Fidesz-székház két nyílászáróját rongálták meg, az ingatlan kerítését döntötték be, valamint felmásztak az épület erkélyére. Garázdaság miatt indult ellenük eljárás, a BRFK kezdeményezi előzetes letartóztatásukat. A helyszíni felvételeken jól látszik, hogy a vandalizmusban idősebb hölgyek és urak is aktívan részt vettek.

hírdetés
hírdetés